22:06 25 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 1587
  Pratite nas

  Svečanom akademijom "Pohvala srpskom narodu", sa koje je poručeno da je srpski narod jedinstven i da Srbi ujedinjeni i složni mogu da prevaziđu sve nedaće, večeras je obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji su ustanovili zvaničnici Srbije i Republike Srpske.

  Na akademiji, koja je održana na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je današnji praznik poseban dan za Republiku Srpsku i Srbiju i istakao da je jedinstvo Srba potrebno i danas. Drago mi je što sam pripadao grupi ljudi koji su odlučili da obeležavamo ovaj dan, rekao je on.

  "Ključna reč za srpski narod kroz istoriju je sloboda. Tu slobodu smo shvatali kao slobodu za druge, ne samo za sebe. Mislim da ovaj dan koncentriše ono što jeste srpski nacionalni i državni interes. Naše jedinstvo je potrebno i danas. Mi smo jedinstven srpski narod na ovim prostorima", poručio je Dodik.

  Istakao je da je ponosan što u ovom vremenu predstavlja srpski narod u BiH naglasivši da nema naroda koji je više dao žrtava za slobodu od srpskog.

  Vučić: Srbi se političkim sredstvima moraju boriti za slobodu

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se preko video-linka i u obraćanju poručio da se srpski narod političkim sredstvima mora boriti za slobodu.

  "Danas slavimo jedinstvo i slobodu. Danas slavimo proboj Solunskog fronta. A među tim borcima bilo je više od 10 odsto dobrovoljaca iz Hercegovine, Krajine, Like, Dalmacije. Zato je veoma važno kada se suočavamo sa velikim izazovima, bez obzira na naše ekonomske uspehe, moramo da budemo jedinstveni. Da budemo pametni i da se političkim sredstvima borimo za slobodu srpskog naroda", istakao je Vučić.

  Vučić je čestitao praznik narodu Srpske, Srbije i svim Srbima na svetu.

  "Možemo da osiguramo budućnost naše dece. Čestitam narodu Srpske, Srbije, i svim Srbima sveta ovaj praznik, uz našu lepu zastavu", istakao je Vučić.

  Cvijanovićeva: Praznik kao simbol zajedništva 

  Ovaj praznik biće simbol zajedništva Republike Srpske i Srbije, rekla je predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović

  "Naša namera je da ovaj dan bude prepoznat kao važan datum ne samo u Srbiji i Republici Srpskoj, već u svim krajevima gde živi naš narod", istakla je Cvijanovićeva.

  Ona je naglasila da današnji datum, dan kada je probijen Solunski front, nije odabran slučajno kao i da je istorija pokazala da je borba za slobodu uvek tražila veliku žrtvu.

  "Niko nam je nije poklanjao, nikoga za nju nismo molili. Najvažniji frontovi današnjice nisu u rovovima, već na političkoj sceni. Zato treba da imamo stabilno okruženje. Za Republiku Srpsku, Srbija ostaje najvažniji partner u svim oblastima. Ovaj praznik je dokaz da imamo zajedničku prošlost, zajedničku sadašnjost i zajedničku budućnost",  poručila je Cvijanovićeva.

  Predsednica Republike Srpske je poželela da ovaj praznik, koji se prvi put obeležava, u svim narednim godinama bude podsetnik na velike žrtve iz prošlosti, ali i podsticaj za velike ciljeve koji se moraju ostvariti u budućnosti.

   

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga