05:16 24 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  6299
  Pratite nas

  Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da bi svako ponovno otvaranje pitanja Zajednice srpskih opština u Briselu bilo „korak unazad“ za Prištinu. On je rekao da su novi razgovori o ZSO „agenda Srbije“ i naveo kako „postoji opasnost da se stvori Republika Srpska na Kosovu“

  Tači je istakao da niko nema pravo uopšte ni da pregovara, a posebno ne da postigne neki novi sporazum po pitanju ZSO, prenosi Tanjug.

  „Ponovno otvaranje pitanja o Zajednici u Briselu predstavlja zastoj za Kosovo. To je udarac na državnost Kosova i kršenje suvereniteta, postoji opasnost da se stvori „Republika Srpska“ na Kosovu“, rekao je Tači posle ceremonije u Prištini povodom Jevrejske nove godine.

  On kaže i da je pokretanje tema kao što su ZSO, imovina ili druge, „agenda Srbije“ koja je usmerena da proces ide ka, kako je kazao, „potpunom rasulu i tendenciji slabljenja države Kosovo“.

  „Verujem da ako bi se u Vašingtonu postigla ekonomska normalizacija, uzajamno priznanje se može postići samo u Beloj kući. Bilo koja agenda, bilo da se radi o udruživanju, bilo o imovini ili drugim pitanjima, o kojima se raspravljalo dva ili tri puta, za mene je to korak unazad za Kosovo“, smatra Tači.

  On je rekao i da je pitanje ZSO rešeno sporazumom iz 2013, kao i da je o tome mišljenje dao i Ustavni sud, a da je sastanak u četvrtak „opasan po državu Kosovo i agenda je Srbije“.

  Tači je dodao da kosovski parlament „mora da bude veoma oprezan“ i da niko nema pravo, „niti da pregovara, a kamoli da se postigne neki novi sporazum o Zajednici“.

  Naveo je i da će se raditi na finalizaciji sporazuma koji je formalizovan u Vašingtonu.

  Tema formiranja Zajednice srpskih opština pokrenuta je ponovo prošle nedelje u sklopu nove runde dijaloga u Briselu.

  U četvrtak bi razgovori trebalo da se nastave na ekspertskom nivou.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Zajednica srpskih opština, Hašim Tači
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga