16:18 06 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  174118
  Pratite nas

  Novopostavljeni ambasador Izraela u Beogradu Jahel Vilan izjavio je da Izrael tehnički još nije priznao Kosovo, ali ističe da je to deo nedavno postignutog sporazuma u Vašingtonu i da veruje da neće uticati na snažne odnose Srbije i Izraela.

  „Što se tiče Kosova, imamo izjavu izraelskog premijera o obostranom priznanju Izraela i Kosova. Do sada nismo preduzeli dodatne korake na terenu, ali, to je deo sporazuma potpisanog u Vašingtonu“, rekao je Vilan za Tanjug, neposredno nakon što je predao akreditive predsedniku Aleksandru Vučiću.

  Izraelski diplomata je, međutim, uveren da međusobno priznanje Izraela i tzv. Kosova neće uticati na snažne odnose njegove zemlje sa Srbijom, koje, ističe, Izrael planira još više da ojača.

  On je rekao i da je današnji sastanak sa predsednikom Srbije bio fokusiran upravo na odnose Srbije i Izraela.

  Vilan je istakao da su odnosi Izraela sa Srbijom pod rukovodstvom predsednika Vučića „dramatično poboljšani“.

  „Pre svega, zahvalan sam predsedniku Vučiću što je rekao da će Srbija prebaciti ambasadu u Jerusalim“, ističe ambasador Izraela.

  Na pitanje da li će Izrael, ukoliko Srbija prebaci ambasadu u Jerusalim „uzvratiti“ Srbiji na taj ustupak, Vilan je rekao da je to veoma važan potez Srbije kao prijateljske zemlje sa jedne strane, dok se, sa druge, očekuje i od drugih prijateljskih zemalja da to učine.

  „Ali, to jeste usluga Srbije i cenimo to i smatramo da je to veoma važan korak unapred. Premijer i predsednik su obavili telefonski razgovor prošlog petka, razgovaraćemo o detaljima, kako da uzvratimo Srbiji“, rekao je Vilan.

  On je dodao da uvek ima prostora za unapređenje odnosa dve zemlje i ponovio da je Srbija dugogodišnji prijatelj Izraela, o čemu, kaže, svedoče dokumenti u kojima se vidi kako su Srbi pomagali Jevrejima tokom Holokausta.

  „Cenimo prijateljstvo sa Srbijom i Srbima. Ali, naravno, uvek ima prostora za poboljšanje odnosa i zato smo tu i zato ćemo to da uradimo sa srpskom vladom, kako bismo našli najbolji način da unapredimo ovo prijateljstvo. Najvažnija polja u kojima to možemo da uradimo su ekonomija i trgovina, investicije“, zaključio je on.

  Vilan je, takođe, čestitao Jevrejsku Novu godinu Jevrejima širom sveta i jevrejskoj zajednici u Srbiji i izrazio očekivanje da će ona doneti još više napretka Izraelu, Srbiji i odnosima dve zemlje.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Jerusalim, ambasada, Kosovo, Srbija, ambasador
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga