20:31 19 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 439
  Pratite nas

  U Sarajevu se danas održava redovna sednica Predsedništva BiH, a potom i dve vanredne na kojima će se raspravljati o priznanju samoproglašenog Kosova, preseljenju Ambasade BiH u Jerusalim i pristupanju BiH inicijativi Mali Šengen.

  Predsedavajući Predsedništva BiH, iz redova Bošnjaka, Šefik Džeferović, zakazao za danas i vanredne sednice Predsedništva na predlog hrvatskog člana Predsedništva Željka Komšića i srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika.

  Kako je sve počelo?

  Dodik je 9. septembra uputio zahtev za održavanje vanredne sjednice na čijem bi dnevnom redu trebalo da bude predlog odluke o premeštanju Ambasade BiH u Jerusalim. On je predlog izneo nekoliko dana pošto se Srbija u Vašingtonu obavezala da da svoju ambasadu preseli u Jerusalim.

  Članovi Predsedništva Džaferović i Komšić u javnosti su ocenili da je Dodikov predlog o premeštanju ambasade u Jerusalem populistički i nerealan.

  Ubrzo je Komšić Dodiku uzvratio istom merom – zahtevom za održavanje vanredne sednice Predsedništva BiH.

  Komšić je uputio zahtev za održavanje sednice na kojoj bi trebalo da bude razmatrana inicijativa da BiH donese odluku o priznanju nezavisnosti samoproglašenog Kosova.

  BiH nije dosad priznala tzv. Kosovo, između ostalog, I zbog oštrog protestovanja srpske strane.

  Potom je Dodik zatražio održavanje još jedne sednice na koj bi se razmatralo pristupanje BiH inicijativi zemalja regiona Mali Šengen.

  O pristupanju BiH Malom Šengenu, prema navodima tamošnjih medija, raspravljaće se na redovnoj sednici na kojoj će u fokusu biti i sledeće teme: pandemija koronavirusa, EU integracije, realizacija reformi NATO-a, ilegalne migracije i trgovina ljudima.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Kosovo, Željko Komšić, Šefik Džaferović, BiH, Milorad Dodik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga