16:45 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 934
  Pratite nas

  U Bosanskoj Dubici je danas održano centralno obeležavanje 25. godišnjice odbrane zapadnih granica Republike Srpske, a srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je poruku mira. Istakao je da treba da se obezbedi razvoj, ali i da se sačuva sećanje na sve stradale u hrvatskoj agresiji na srpske etničke prostore.

  „Agresija tadašnje hrvatske vojske izvršena je u želji da se slomi život i narod na ovim prostorima. To nije bio prvi put da se baš na ovim prostorima vodi najoštriji napad hrvatskih jedinica prema srpskom stanovništvu. To je bila sigurno nepotrebna operacija sa stanovišta Hrvatske toga vremena, ali je to bio rezultat dogovora kojeg su imali Alija Izetbegović i Franjo Tuđman da se slomi Republika Srpska“, rekao je Dodik novinarima nakon pomena.

  Agresor, kazao je Dodik, te 1995. godine nije uspeo u svojoj nameri.

  „Poruka je i da nas nisu slomili! Ostajemo ovde i naš odgovor je život i Republika Srpska“, poručio je Dodik u Kozarskoj Dubici.

  On je rekao da da Republika Srpka drži korak sa drugim prostorima i da je, bez obzira na ozbiljnu izloženost sankcijama i bombardovanjem NATO-a, znatno obnovila svoj socijalni, privredni i infrastrukturni život.

  Dodao je da je u agresiji na tri zapadnokrajiške opštine Republike Srpske ubijeno 56 civila, što je više nego vojnika, kojih je poginuo 51.

  „To govori da ciljevi nisu bili samo vojni, već i civilni. Za te zločine nad civilima niko nije odgovarao. S druge strane, Srbi su satanizovani, za Srbe je uvek bilo predodređeno da budu krivi, da budu procesuirani, ali to je nešto što sa čim moramo da živimo. Mi Srbi smo ovde naučili lekcije da upravo sve te nepravde koje smo doživljavali pretvorimo u našu želju za što boljom i stabilnijom Republikom Srpskom. I ovaj dan je upravo to“, poručio je Dodik, preneli su banjalučki mediji.

  Skup u Kozarskoj Dubici je održan u skladu sa epidemiološkim merama.

  Na području zapadnokrajiških opština - Kozarske Dubice, Novog Grada i Kostajnice, 18. i 19. septembra 1995. godine, u hrvatskoj agresiji ubijeno je 106 osoba, od kojih 55 civila i 51 vojnik. Ranjeno je 39 civila i 62 vojnika, prenosi Tanjug.

  Tagovi:
  Alija Izetbegović, Franjo Tuđman, agresija, Milorad Dodik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga