01:59 20 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  49849
  Pratite nas

  Predsednik Aleksandar Vučić je, u razgovoru sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem, istakao da će se Srbija i u Briselu zalagati da dođe do normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kako bi i Srbija i ceo region Zapadnog Balkana mogli da nastave da grade dobru budućnost.

  Vučić je obavestio ambasadora Fabricija o najvažnijim tačkama sporazuma iz Vašingtona i o toku razgovora u Briselu i naglasio da je uloga EU u posredovanju u dijalogu Beograda i Prištine ključna, kao i da je Srbija spremna da aktivno učestvuje u nastavku razgovora.

  Posebna tema razgovora bila je evropska perspektiva Srbije, a Fabrici je istakao da će EU nastaviti sa aktivnom podrškom Srbiji u procesu pristupanja, imajući u vidu posvećenost Srbije reformama i usvajanju evropskih vrednosti i standarda u svim oblastima važnim za pristupanje, saopštila je pres-služba predsednika Srbije.

  Razgovaralo se i o predstojećem Godišnjem izveštaju Evropske komisije i o važnosti da nova Vlada ubrza EU reforme, posebno u oblasti vladavine prava.

  Bilo je reči i o predstojećem ekonomsko-investicionom planu EU za Zapadni Balkan, kojim je predviđeno da se zemljama regiona pomogne u suočavanju sa krizom nastalom zbog pandemije Kovid-19, kao i o njenim ekonomskim posledicama, te načinima da se konstruktivna saradnja Srbije i EU i u tom smislu dodatno unapredi.

  Predsednik Srbije je, između ostalog, istakao da članstvo Srbije u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj i dugoročno opredeljenje Srbije, što se, između ostalog, pokazalo i tokom borbe protiv pandemije Kovid-19.

  „Srbija je izuzetno zahvalna EU na pomoći, ali i na solidarnosti koju je pokazala prema Srbiji ne samo od kada se zajednički borimo sa posledicama Kovid-19, nego i za podršku u svim ostalim situacijama“, rekao je predsednik Vučić i dodao da će se zajednička borba protiv pandemije nastaviti uz učešće Srbije koja je i u najtežim trenucima pokazala izuzetnu solidarnost i sa svoje strane.

  Vučić je naglasio i da Srbija nastavlja da se zalaže za mir i stabilnost u regionu, kao i za unapređenje regionalne saradnje i dodao da je u tom smislu politika proširenja EU najbolji mehanizam za dostizanje stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  EU, Srbija, Sem Fabrici, Aleksandar Vučić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga