20:21 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1395
  Pratite nas

  Nasim Haradinaj uhapšen je i prebačen u pritvorsku jedinicu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu zbog sumnje da je izvršio krivična dela zastrašivanje svedoka, odmazda i povreda tajnosti postupka, saopšteno je večeras iz te institucije.

  U nalogu za hapšenje, koji je dostupan javnosti, navodi se da postoji sumnja da je Nasim Haradinaj krivično odgovoran za pokušaj izvršenja krivičnog dela zastrašivanje svedoka tokom krivičnog postupka.

  Konkretno, Haradinaj je držao konferencije za novinare 7, 16. i 22. septembra, gde je delio ili na drugi način učinio dostupnim medijima tajne i poverljive informacije i dokumenta koja su u vezi sa radom Specijalizovanog tužioca Kosova, gde je takođe imenovao pojedine (potencijalne) svedoke i dao informacije u vezi sa njihovim prebivalištem i drugim ličnim podacima.

  Ovo ponašanje, prema stavu tužioca, predstavlja ozbiljnu pretnju, odnosno sredstvo prinude na svedoke, u cilju da se odgovore od svedočenja ili nagovore na davanje lažne izjave pred tužiocem i sudom.

  Na isti način je potencijalne svedoke izložio opasnosti po njihovu bezbednost, a sve u cilju odmazde zbog njihovog istinitog svedočenja pred istražiteljima tužilaštva.

  Haradinaj se tereti i za krivično delo povrede tajnosti postupka objavljivanjem informacija iz istrage i imena potencijalnih svedoka.

  U pritvoru u Hagu će biti zbog opasnosti da bi mogao da pobegne, da bi mogao da ometa predstojeće krivične postupke koji će se voditi pred Specijalizovanim većima protiv pripadnika OVK, kao i da će nastaviti da ponavlja krivična dela za koja se već sumnjiči.

  Informacije o datumu i vremenu održavanja prvog pojavljivanja Nasima Haradinaja pred sudijom biće objavljene u najskorije vreme, navodi sud, prenosi Tanjug.

  Specijalizovano tužilaštvo Kosova danas je zvanično saopštilo da je u petak na Kosovu uhapsilo Nasima Haradinaja na osnovu naloga za hapšenje i dovođenje koje je izdao sudija Specijalizovanih veća Kosova.

  Ranije istog dana uhapšen je Hisni Gucati, šefa Udruženja veterana OVK, nakon čega je prebačen u pritvorsku jedinicu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Hag, hapšenja, Euleks
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga