17:59 24 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1184
  Pratite nas

  Novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da Izrael tehnički još nije priznao tzv. Kosovo.

  "Procedure nisu gotove, nije bilo susreta među zvaničnicima, diplomatske note nisu razmenjene, ali to ne znači da proces nije u toku niti da se može preokrenuti", rekao je Vilan.

  Na pitanje zašto je Izrael promenio mišljenje o kosovskoj nezavisnosti posle 12 godina odbijanja da ga prizna, Vilan je rekao da postoje dva razloga zbog kojih je priznanje Kosova bilo problem - prvi je što bi priznanje takvog unilateralnog poteza moglo da ide u prilog Palestincima, a drugi je odnos sa Srbijom.

  On je ocenio da je u odnosima Beograda i Prištine zabeležen napredak.

  "Razumeo sam izjave predsednika Vučića, kao i ono što je meni rekao, i pokušaćemo da radimo uz maksimalno uvažavanje Srbije. Neke stvari je predsednik Vučić rekao direktno premijeru Netanijahuu", naveo je Vilan u intervjuu za Politiku.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Izraela u Beogradu Jahel Vilan
  © Tanjug / ZORAN ZESTIC
  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Izraela u Beogradu Jahel Vilan

  Na pitanje da li je sa predsednikom Vučićem razgovarao o prebacivanju ambasade Srbije u Jerusalim, Vilan je odgovorio da nije razgovarano o detaljima.

  "Izrael je zahvalan g. Vučiću na onome što je uradio za naše odnose i za njegovu odluku, donetu pre vašingtonskog samita, da Srbija otvori privrednu kancelariju u Jerusalimu, što je važan ne samo ekonomski nego i politički potez za obe zemlje", rekao je Vilan.

  Na pitanje da je predsednik Vučić početkom godine najavio da će Srbija kupiti oružje od Izraela, Vilan je rekao da pozdravlja takvu saradnju, ali da nema podatak o kakvom oružju je razgovarano, rekao je Tanjug.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga