16:33 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 428
  Pratite nas

  U Specijalizovanim većima Kosova u Hagu počela je javna sednica, na kojoj se prvi put pred sudom pojavio potpredsednik Udruženja veterana OVK Nasim Haradinaj radi izjašnjavanja o krivici povodom optužbi koje ga terete za zastrašivanje svedoka u predstojećim postupcima pred tim sudom.

  Haradinaj je na sednicu doveden iz pritvorske jedinice u Hagu u koju je smešten nakon izručenja sa Kosmeta u petak.

  „Ne priznajem ovaj sud i neću ga priznati. Ovde sam nepravedno, prekršili ste Ustav moje zemlje“, rekao je Haradinaj.

  Na pitanje sudije koje mu je zanimanje, odgovorio je da je pravnik i da vodi upravu za snabdevanje vodom u opštini Glođan, a trenutno je i potpredsednik veterana OVK.

  Haradinaj u sudnici sedi sa maskom na licu, a pored njega i sudije za prethodni postupak, tu su i predstavnici tužilaštva na čelu sa glavnim tužiocem Džekom Smitom, predstavnici sekretarijata i njegov branilac Vans Martens, advokat iz Holandije.

  On je rekao da je sinoć uspeo da kontaktira porodicu, piše Reporteri. Takođe je rekao da je porodica preko medija saznala za njegovo hapšenje.

  Odavao imena svedoka

  U nalogu za hapšenje navodi se da je Haradinaj držao konferencije za novinare 7, 16. i 22. septembra gde je delio ili na drugi način učinio dostupnim medijima tajne i poverljive informacije i dokumenta koja su u vezi sa radom Specijalizovanog tužioca Kosova, gde je takođe imenovao pojedine (potencijalne) svedoke i dao informacije u vezi sa njihovim prebivalištem i drugim ličnim podacima.

  Ovo ponašanje, prema stavu tužioca, predstavlja ozbiljnu pretnju, odnosno sredstvo prinude na svedoke, u cilju da se odgovore od svedočenja ili nagovore na davanje lažne izjave pred tužiocem i sudom. 

  Na isti način je potencijalne svedoke izložio opasnosti po njihovu bezbednost, a sve u cilju odmazde zbog njihovog istinitog svedočenja pred istražiteljima tužilaštva.

  Haradinaj se tereti i za krivično delo povrede tajnosti postupka objavljivanjem informacija iz istrage i imena potencijalnih svedoka.

  U pritvoru u Hagu će biti zbog opasnosti da bi mogao da pobegne, da bi mogao da ometa predstojeće krivične postupke koji će se voditi pred Specijalizovanim većima protiv pripadnika OVK, kao i da će nastaviti da ponavlja krivična dela za koja se već sumnjiči, prenosi Kosovo onlajn.

  Pročitajte još:

   

   

  Tagovi:
  Specijalni sud za OVK, Nasim Haradinaj, OVK
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga