17:27 24 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  5370
  Pratite nas

  Dosijei o zločinima terorističke Oslobodilačke vojske Kosova najverovatnije su procurili iz tzv. kosovskog Ministarstva spoljnih poslova, tvrdi advokat Toma Fila.

  Kako je objasnio, srpske institucije su saznanja koja imaju dostavile Specijalizovanom sudu u Hagu, a onda su oni materijale poslali tzv. Ministarstvu spoljnih poslova Kosova na čijem je čelu Meliza Haradinaj Stubla, rođaka bivšeg premijera tzv. Kosova Ramuša Haradinaja. Na ovoj putanji dosijei su „skrenuli“ i procurili u javnost.

  „Dokumenta koja su procurila su uglavnom ona koje je prikupio Milovan Drecun i onda su poslata u Hag. Albanci su obelodanjivanjem dokumenata hteli da pošalju poruku da Srbi lažu i da onima čija se imena pominju kao potencijalni svedoci poruče da će se sa njima obračunati. Ministarstvo spoljnih poslova tzv. Kosova je imalo uvid u sva dokumenta“, objašnjava Fila.

  Advokat Tomislav Višnjić kaže za Novosti da „ima više nivoa dokumentacije i da je moglo da procuri ono što su dobili iz našeg tužilaštva, možda i iz Haškog tribunala, a ima i dokumentacije koju su prikupljali Euleks i Kfor“.

  „Zaposleni u Tužilaštvu imaju pristup dokumentaciji, svako ima svoj deo materijala koji obrađuje i na kojem radi. Može da procuri i preko biroa za prevođenje. Oni koji su uhapšeni su koristili tu dokumentaciju da 'pritisnu' svedoke i da pokažu da sud ne može da ih zaštiti. Jedan albanski advokat je rekao da su u pitanju izjave svedoka i da većina njih laže, čime im je poslao poruku da promene svoje iskaze“, kaže Višnjić.

  Problemi sa traljavim čuvanjem arhive pratili su i procese koje su vođeni još tokom rada Tribunala u Hagu.

  „Jedan deo dokumenata dat je tokom Vlade Zorana Đinđića. Ono što se ticalo zločina OVK je uglavnom nestajalo, a dokumentacija protiv Srba je čuvana. Nikada nam nisu vratili materijale o zločinima OVK. Plaćenici su sklanjali dokumentaciju u ime Šiptara, a najbogatiji je bio Bedžet Pacoli, koji je takođe bio ministar spoljnih poslova“, objašnjava Fila.

  Specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti i autor izveštaja o trgovini ljudskim organima na Kosovu, rekao je ranije, za „Novosti“, da je Haški tribunal uklonio dokaze koji su sakupljeni na terenu u vezi sa „žutom kućom“.

  „Kada sam svojevremeno pisao Haškom tribunalu da bih dobio informacije o dokazima koji su sakupljeni na terenu u vezi s 'žutom kućom', rekli su mi da više ne postoje i da su ih uklonili da bi očistili prostor, jer ionako nisu ničemu služili?! Bio sam zaprepašćen. Novinar Entoni Montgomeri je bio prisutan kada su istražitelji Haškog tribunala bili u "žutoj kući" i sakupljali dokaze. Radili su to, inače, krajnje diletantski. Nisu, na primer, analizirali tragove krvi. Ali, pronašli su lekove, špriceve i mnogo toga drugog, i sve to je bilo zapečaćeno u Tribunalu“, rekao je tada Marti.

  Pijaca u Ruandi

  Advokat Višnjić podseća na slučaj curenja dokumenata u Ruandi, čije je zločine takođe procesuirao Tribunal u Hagu.

  „Krajem devedesetih pronađena je gomila papira na pijaci u Ruandi sa izjavama zaštićenih svedoka. Prodavci su koristili tajne, poverljive podatke da umotavaju robu koju prodaju“, kaže Višnjić.

  Tagovi:
  Specijalni sud za ratne zločine OVK, dosije, Meliza Haradinaj
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga