03:05 20 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  4285
  Pratite nas

  Ministar spoljnih poslova Albanije Gent Cakaj kaže da će uskoro biti određeno kolikim iznosom će raspolagati albansko-kosovski fond za Albance na jugu Srbije, kao i da se očekuje otvaranje konzulata Albanije u Bujanovcu.

  Prema navodima Cakaja, „intervencija Albanije i Kosova da finansijski podrže Preševsku dolinu nije samo nacionalni zadatak, već i neophodna politička akcija".

  „Biće formirana tehnička grupa koja će imati dva zadatka. Da izvrši opštu procenu, kojim iznosom će raspolagati fond, kao i postupak i način dodele sredstava", kaže Cakaj, prenosi Nacionali.info.

  Prema njegovim rečima, najnerazvijeniji region u Srbiji je jug naseljen albanskom većinom.

  Cakaj je naglasio da se očekuje da će se generalni konzulat Albanije po prvi put otvoriti u gradu Bujanovcu. 

  „Čekamo pozitivan odgovor da bismo prvi put otvorili generalni konzulat Albanije u gradu Bujanovcu", kaže albanski ministar.

  Na pitanje koje su glavne potrebe Albanaca na jugu Srbije, šef albanske diplomatije je podvukao da potrebe neće utvrđivati Albanija i Priština, već će se to određivati u procesu konsultacija sa lokalnim vlastima Preševa, Bujanovca i albanskim predstavnicima u Medveđi.

  On je rekao da će zajednički fond biti trajan i menjaće se po potrebi.

  „Takođe ćemo se fokusirati na projekte koji se odnose na obrazovanje i jačanje nacionalnog identiteta. Moramo pretvoriti svoju volju da podržimo Dolinu u strukturirani makro-plan, koji uključuje sva pitanja, od obrazovanja do zdravstva i druga pitanja. To će biti učinjeno putem međudržavnog fonda Republike Albanije i Kosova", kaže on, prenosi portal Bujanovačke.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Bujanovac, Preševska dolina, Albanija, Gent Cakaj
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga