07:40 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  32727
  Pratite nas

  Protestna nota Srbije uručena je ambasadoru Albanije povodom izjava tokom zajedničke sednice vlada Albanije i Kosova.

  Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ambasadora Albanije u Srbiji Iljira Bočku, radi uručivanja note u kojoj je izražen najoštriji protest povodom izjava datih tokom zajedničke sednice vlada Albanije i tzv. Kosova, 2. oktobra u Tirani, a pre svega onih koja se tiče ukidanja granice između Albanije i Kosova i Metohije.

  "Takve izjave koje impliciraju ujedinjenje Albanije i srpske pokrajine Kosova i Metohije i stvaranje Velike Albanije, predstavljaju opravdan razlog za zabrinutost, kako Republike Srbije, tako i ostalih država regiona opredeljenih za očuvanje stabilnosti i intenziviranje saradnje u regionu", saopštio je MSP.

  U noti, navodi se, ukazano je i na svakodnevne napore koje najviši zvaničnici Srbije ulažu u cilju razvijanja bilateralnih političkih i svih drugih odnosa sa susednim zemljama i približavanju stavova o kojima ne postoji saglasnost i, u tom smislu, izraženo očekivanje da će se i najviši zvaničnici Albanije, ubuduće uzdržavati od davanja izjava koje narušavaju bilateralne odnose Srbije i Albanije i mogu destabilizovati region.

  Povodom navoda iz pojedinih medija o uručivanju protestne note albanskog Ministarstva spoljnih poslova diplomatskim predstavnicima Srbije u Albaniji, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštava da je privremeni otpravnik poslova Ambasade Srbije u Tirani pozvan u albansko Ministarstvo spoljnih poslova 6. oktobra radi uručivanja protestne note, ali je on odbio da primi notu zbog neprihvatljivih stavova iznetih u njoj.

  Tagovi:
  Srbija, Kosovo, Albanija, protestna nota
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga