13:48 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 640
  Pratite nas

  Parlamentarna grupa Pokreta Samoopredeljenje podnela je tri zahteva za interpelaciju koji se odnose na kosovskog premijera Avdulaha Hotija.

  Samoopredeljenje njajavljuje i da će predložiti Skupštini usvajanje rezolucije koja bi, između ostalog, zabranila bilo kom javnom i državnom zvaničniku da ponovo pregovara o Zajednici srpskih opština.

  Samoopredeljenje je saopštilo da je prvi zahtev vezan za jezero Gazivode prema sporazumu potpisanom u Vašingtonu, drugi za rasvetljavanje sudbine nestalih i treći u vezi sa Zajednicom srpskih opština, navodi Koha, prenosi Kosovo onlajn.

  Prvi zahtev za interpelaciju se, kako kažu, odnosi na Hotijevu posvećenost u Vašingtonu da jezero Gazivode deli sa Srbijom.

  “Ovo je bez presedana i opasno, jer promoviše interes Srbije da podriva suverenitet naše republike, omogućavajući joj pristup našim ekonomskim i strateškim resursima. Ni Hoti ni njegova delegacija nemaju legitimitet za to”, navode u Pokretu Samoopredeljenje.

  Drugi je povezan sa njegovom drugom opredeljenošću u Vašingtonu koja uslovljava razjašnjenje sudbine nestalih iz poslednjeg rata sa rešavanjem pitanja raseljenih.

  “Ovo nije samo štetno već i nehumano”, smatraju u Samoopredeljenju.

  Treća interpelacija odnosi se na izjave Hotija nakon sastanka sa predsednikom Evropskog parlamenta i Spoljnopolitičkog odbora, gde je rekao da će u potpunosti poštovati sporazum o Zajednici srpskih opština.

  Tagovi:
  ZSO, samoopredeljenje, Srbija, Kosovo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga