07:47 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1643
  Pratite nas

  Nakon što je ambasada Sjedinjenih Američkih Država juče objavila da se povlači iz procesa nadzora izbora novih članova u Tužilački savet Kosova i izbora glavnih tužilaca, iz Kancelarije EU na Kosovu su saopštili i da EU ima svoje dileme sa tim procesom, i da će se iz tog razloga takođe povući, sve do njegove potpune revizije.

  „Uzeli smo u obzir zabrinutost koju su izrazile Sjedinjene Države. EU takođe ima svoje dileme i odlučila je da se takođe povuče iz procesa, sve dok se ne preispita i ne sprovede u skladu sa relevantnim zakonima i propisima“, rekla je portparolka Kancelarije EU na Kosovu Dinka Živalj, piše Koha, a prenosi Kosovo onlajn.

  Američka ambasada je u petak uveče saopštila da se povukla iz procesa nadzora izbora novih članova u KZK, kao i izbora glavnih tužilaca.

  Podsetimo, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država oštro je reagovala na proces izbora novih članova Tužilačkog saveta Kosova i glavnih tužilaca, pa je iz tog razloga najavila da neće nastaviti nadgledanje takvog procesa.

  U saopštenju su naveli i da je „proces izbora funkcionalno poremećen, jer mu nedostaje transparentnost, kao i da je u sukobu interesa“.

  Predsednik privremene vlade u Prištini Avdulah Hoti potom je izrazio zabrinutost povodom ovakve odluke SAD.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Evropska unija, Kosovo, Priština
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga