12:38 29 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  517751
  Pratite nas

  Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, na svečanosti otvaranja kuće bana Josipa Jelačića u Novom Sadu, da je želja Srbije bila da na najkonkretniji način pokaže da može da rešava probleme hrvatske zajednice i da pošalje jasnu poruku da su pripadnici hrvatske nacije građani naše zemlje, neko ko treba da uživa sva moguća prava i čija je Srbija domovina.

  Predsednik Srbije je naveo da za odnose Srbije i Hrvatske teško da može da se kaže da su ikada bili sjajni.

  „Još od vremena rođenja bana Jelačića, tokom 19. veka, u vreme Prvog, Drugog svetskog rata, sukoba 90-ih...teško da bismo mogli po bilo kom pitanju da se saglasimo, da nađemo isto mišljenje i stav“, ukazao je on.

  Kako je rekao, bez obzira na to šta je u prošlosti bilo, neophodno je da srpski i hrvatski narod razumeju da su mir, stabilnost i poverenje ključne poruke na kojima treba da gradimo budućnost.

  Vučić je kazao da će država biti spremna da pomaže i dalji razvoj infrastrukture Hrvatskog nacionalnog veća i hrvatske zajednice, preneo je Tanjug.

  „Želim da Srbiju uvek doživljavate kao svoju domovinu, jednako koliko volite svoju Hrvatsku, da tražite od nas da pomognemo, a mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći, i doživljavaćemo vas, ne kao nekog ko remeti, već ko doprinosi našem razvoju. Verujem da ćemo uspostaviti poverenje između srpskog i hrvatskog naroda“, poručio je hrvatskoj zajednici u Srbiji.

  Svečanom otvaranju spomen doma bana Josipa Jelačića i njegovoj predaji na korišćenje predstavnicima Hrvatskog nacionalnog veća prisustvovali su i ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ambasador Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević, predsednica HNV Jasna Vojnić...

   

  Tagovi:
  Hrvati, Aleksandar Vučić, Novi Sad
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga