06:36 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 667
  Pratite nas

  Agim Đocaj i Nezir Mehmetaj uhapšeni su u centralnoj Srbiji, tvrdi tzv. kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova, koje je zatražilo njihovo puštanje na slobodu jer su u pritvoru već 10 meseci. Priština zbog toga savetuje građanima da ne putuju kroz centralnu Srbiju.

  U saopštenju tog ministarstva tvrdi se da su optužbe protiv njih neutemeljene, namerne i politički motivisane i pozivaju se Brisel i države Kvinte da se obrate vlastima u Beogradu, kako bi „zauvek zabranile takvu nezakonitu praksu neosnovanog pritvaranja kosovskih građana koji prolaze kroz teritoriju Srbije“, preneo je Tanjug.

  Tvrdi se i da je takvo ponašanje „u suprotnosti sa osnovnim ljudskim pravima, sporazumom o slobodnom kretanju postignutim u Briselu 2011. godine i potpuno suprotno duhu sporazuma o opredeljenjima Vašingtona za ekonomsku normalizaciju“.

  Ministarstvo tvrdi da su ove akcije nastavak napora Beograda da sabotira Prištinu, „izdajući lažne poternice i manipulišući njihovim medijskim kanalima kroz stalnu rasističku propagandu“.

  „Imajući u vidu ove okolnosti, Ministarstvo spoljnih poslova ponavlja pozive građanima Kosova i sunarodnicima iz dijaspore da izbegavaju putovanja u Srbiju i kroz Srbiju, zbog rizika od zadržavanja i zbog politički motivisanih optužbi“, zaključuje se u saopštenju.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Albanci, Beograd, Priština
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga