10:10 13 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1973
  Pratite nas

  Predstojeća poseta ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Bosni i Hercegovini ima veliki značaj i predstavlja demonstraciju posebne podrške srpskom narodu u trenutku borbe za očuvanje nacionalnog identiteta, izjavio je načelnik opštine Pale Boško Jugović u intervjuu za list „Ruska gazeta“.

  Kako je rekao, Republika Srpska na Rusiju gleda kao na bratsku zemlju, budući da su se Srbi i Rusi tokom mnogih vekova zajednički borili za očuvanje istine, a posebno u vreme Drugog svetskog rata.

  „Želeo bih posebno da spomenem našeg zajedničkog heroja Savu Vladislaviča, koji predstavlja ponos i u ruskom i u srpskom narodu. U potpunosti podržavam inicijativu da se njegov spomenik postavi u novom parku `Rusija`, koji bi trebalo da bude otvoren u Palama“, rekao je.

  Istovremeno, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović rekao je da srpski narod uvek sa velikom radošću dočekuju visoke državne zvaničnike iz Rusije, a posebno kada je reč o ličnostima poput Lavrova.

  „Posebno nam je prijatno što Lavrov izuzetno dobro obavlja posao šefa diplomatije, što je svojevremeno obavljao i naš zemljak Sava Vladislavič u 18. veku“, istakao je on.

  Mastilović je takođe podržao inicijativu postavljanja spomenika Vladislaviču u Palama, ali i dodao da je inicirao ideju da se formira rusko-srpska organizacija „Grof Sava Vladislavič“ u koju bi šli svi javne ličnosti i političari iz Ruske Federacije i Republike Srpske.

  „Želimo da upoznamo gospodina Lavrova sa tom inicijativom koja će zasigurno da dodatno učvrsti saradnju naših bratskih naroda“, dodao je.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Bosna i Hercegovina, Rusija, poseta
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga