17:14 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  324117
  Pratite nas

  Nova vlada imaće nešto više od 50 odsto žena – uz mandatarku Anu Brnabić, u Nemanjinu 11 ulazi još 10 dama!

  Članice nove vlade su: Zorana Mihajlović, koja će preuzeti resor energetike, Jadranka Joksimović, koja će nastaviti da vodi resor za evrointegracije, kao i Anđelka Atanasković, koja će doći na čelo Ministarstva privrede.

  Nova lica

  U Nemanjinu 11 ulazi i Irena Vujović kao ministarka zaštite životne sredine, Gordana Čomić, bivša poslanica DS, najizvesniji je kandidat za ministarku za rodnu ravnopravnost i društveni dijalog, kao i Marija Obradović, dosadašnja poslanica SNS, sada ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

  Darija Kisić Tepavčević, članica kriznog štaba, biće na čelu Ministarstva za rad, dok sektor pravde preuzima Maja Popović, bivša šefica kabineta direktora BIA. Maja Gojković je nova ministarka kulture, dok će Ministarstvo trgovine preuzeti Tatjana Matić.

  Ana Brnabić

  Ana Brnabić
  © Sputnik / Radoje Pantović
  Ana Brnabić
  Ana Brnabić rođena je u Beogradu 1975. Predsednica Vlade Republike Srbije od 29. juna 2017, prethodno ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije.

  Bivša je potpredsednica Upravnog odbora NALED-a. Ušla je u Vladu Srbije kao nestranačka ličnost 2016. godine. Prva je žena na položaju predsednika Vlade Republike Srbije. 

  Ministarstvo pravde - Maja Popović

  Advokat, bila je šefica kabineta Aleksandra Đorđevića, bivšeg direktora Bezbedosno-informativne agencije. U novom sazivu vodiće Ministarstvo pravde. Mediji navode da je suprug Maje Popović sudija Apelacionog suda Rastko Popović.

  Ministarstvo privrede - Anđelka Atanasković, SNS

  Anđelka Atanasković, ministarka privrede
  Anđelka Atanasković, ministarka privrede
  Rođena 1958. u Trsteniku, diplomirala je na Mašinskom fakultetu. Proglašavana je za najboljeg menadžera jugoistočne Evrope 2016, ženu godine u regionu. Vučić je više puta za nju rekao da je „žena zmaj“, a ona je poručila da je nadimak, zbog upornosti i požrtvovanja, delom zaista i opisuje. Član SNS je od osnivanja 2008, prenosi Kurir.

  Ministarstvo zaštite životne sredine - Irena Vujović, SNS

  Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine
  Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine
  Rođena je 1983, po obrazovanju je diplomirani ekonomista-master. U SNS je od 2008, a 2012. je postala poslanica. Dve godine kasnije napušta parlament i odlazi u kabinet gradonačelnika Beograda, gde je imenovana za pomoćnicu gradonačelnika. Na čelo opštine Savski venac došla je 2016.

  Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave - Marija Obradović, SNS

  Marija Obradović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave
  Marija Obradović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave
  Rođena je 1974. u Kraljevu. Radila je kao novinarka i urednica na RTV Kruševac i RTV Kraljevo. Prvi put je ušla u parlament, na listi SNS, nakon izbora 2012, a bila je i sazivima posle izbora (vanrednih) 2014. i 2016. godine. Potpredsednik je SNS od 2016.

  Ministarstvo rudarstva i energetike - Zorana Mihajlović, SNS

  © Sputnik / Radoje Pantović
  Zorana Mihajlović
  Rođena je 1970. u Tuzli, diplomirala je, magistrirala i doktorirala na Ekonomskom fakultetu. U SNS se učlanila 2010, a u Vladu Srbije je ušla 2012. i to kao ministarka energetike. Na toj funkciji je bila do 2014, da bi iste godine preuzela sektor građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

  Ministarstvo evropskih integracija - Jadranka Joksimović, SNS

  Jadranka Joksimović
  © Tanjug / SAVA RADOVANOVIC
  Jadranka Joksimović
  Rođena je 1978. u Beogradu, diplomirala je na Fakultetu političkih nauka, završila master studije na Fakultetu za ekonomiju i političke nauke na Univerzitetu Alfa. Ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije postaje 2014, a od 2017. je ministarka za EU.

  Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja - Darija Kisić Tepavčević

  Darija Kisić Tepavčević
  © Sputnik / screenshot/YT
  Darija Kisić Tepavčević
  Rođena 1975. u Sarajevu, završila je Medicinski fakultet 2001, gde je i doktorirala. Trenutno je vanredna profesorka na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Zamenica je direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“.

  Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog - Gordana Čomić

  Gordana Čomić
  Gordana Čomić

  Rođena je 1958. u Novom Sadu, i po zanimanju je diplomirana fizičarka. U DS je bila i na poziciji potpredsednice stranke, kao i zamenice predsednika DS. Isključena je iz DS pre nekoliko meseci, a na parlamentarne izbore je išla na listi UDS.

  Ministarstvo kulture i informisanja - Maja Gojković, SNS

  Maja Gojković
  © Tanjug / DIMITRIJE GOLL
  Maja Gojković
  Rođena je 1963. u Novom Sadu, završila je Pravni fakultet. Novi Sad je vodila od 2004. do 2008. i bila prva žena na toj poziciji. Dva puta je birana za predsednicu Skupštine - 2014. i 2016.

  Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija - Tatjana Matić, SDPS

  Tatjana Matić
  © Sputnik
  Tatjana Matić
  Rođena je 1972. u Beogradu, diplomirala je na Filološkom fakultetu. Na poziciju pomoćnice šefa kabineta potpredsednika Vlade postavljena je 2002. i tu se zadržala dve godine. Od 2012. godine bila je državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  Ana Brnabić, Ministarstvo rada, Ministarstvo pravde, Vlada Srbije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga