21:46 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  93272
  Pratite nas

  Savetnik kampanje Džoa Bajdena, Majkl Karpenter, kaže da postoji Bajdenova strategija za Srbiju i ističe da predsednički kandidat demokrata jako dobro poznaje našu zemlju i Zapadni Balkan i ima dobar odnos sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

  Karpenter je za TV Prva rekao da je o Bajdenovoj strategiji za Srbiju razgovarano više puta sa pripadnicima srpsko-američke zajednice koji podržavaju Bajdena i o tome kakav bi bio strateški pristup Srbiji, prenosi Tanjug.

  Kako je naveo, bio bi fokusiran na ulazak Srbije u EU, podršku daljim reformama u oblasti vladavine prava, na bolje međuljudske veze, u smislu putovanja i ulaganja američkih kompanija u Srbiji, kao i na jačanje bilateralnih vojnih odnosa između SAD i Srbije...

  „Bajden jako dobro poznaje Srbiju i Zapadni Balkan, ima dobar odnos i saradnju sa predsednikom Vučićem, oni su se sastali više puta, a ja sam prisustvovao brojnim sastancima“, rekao je Karpenter, koji je i direktor organizacije „Pen Bajden centar“.

  On je premijerku Srbije Anu Brnabić nazvao „vrlo zanimljivom i iskusnom političarkom“ i izrazio nadu da će Bajdenova administracija s njom sarađivati.

  „Postoje šanse da se iskoriste neke veze koje su uspostavljene u prethodnih nekoliko godina, ali ciljevi su da se Srbija učvrsti kao strateški važna zemlja na Zapadnom Balkanu i učvrsti u EU i evroatlantskim strukturama“, rekao je Karpenter na pitanje kakvu politiku i odnos Srbija može da očekuje ako Bajden pobedi na izborima 3. novembra.

  Upitan kakav odnos Srbija može da očekuje od Bajdena prema dijalogu Beograda i Prištine ako pobedi, on tvrdi da je krajnji cilj dijaloga obostrano priznanje.

  „Od Bajdenove administracije bih očekivao mnogo aktivnije učešće, zajedno sa EU, da sednu zajedno za sto, da nemamo dva paralelna procesa koji se dešavaju, a jedni ne obaveštavaju druge, već da imamo dva istovremena procesa. Jedan jedinstveni dijalog između Srbije i Kosova, uz EU i Ameriku. Mislim da će to dovesti do najvećeg uspeha u budućnosti“, poručio je Karpenter.

  Ocenio je i da je Vašingtonski sporazum u mnogim elementima pozitivan, u smislu ekonomskih veza i komunikacija između Beograda i Prištine.

  „Mislim da je sve to sjajno, ali moja glavna zamerka nije njegova sadržina, već činjenica da je odvojen od evropskog dijaloga. Nadam se da će se u budućnosti sinhronizovati inicijative SAD i EU i da će zajedno SAD i EU voditi taj dijalog ka zaključenju da možemo da imamo Srbiju u EU“, poručio je on.

  Karpenter je dodao da je veliki optimista da će Bajden pobediti na izborima, a na pitanje da li će, ukoliko se to dogodi, biti njegov Grenel, rekao je da ne može da govori o tome kakva će biti njegova buduća uloga u Bajdenovoj administraciji.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  strategija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga