11:48 26 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1028
  Pratite nas

  Delegacija Beograda,na čelu sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem, učestvovaće danas u Briselu na novoj rundi tehničkih razgovora sa Prištinom.

  Razgovori počinju u 10 časova odvojenim susretima delegacija sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčkom, nakon čega bi trebalo da uslede trilateralne sesije.

  Tehnički razgovori delegacija Beograda i Prištine nastavljaju se tačno posle mesec dana pauze nakon što je prethodni sastanak na nivou eksperata planiran za 28. septembar otkazan zbog mera karantina u Evropskoj službi za spoljne poslove u Briselu.

  EU posrednici u dijalogu navode da će agenda sastanka ostati ista kao što je bila planirana za septembar kada je dogovoreno da se razgovara o dve od tri započete teme međusobnim finasijskim potraživanjim i imovini.

  Dijalog Beograda i Prištine u septembru je došao u blokadu zbog odbijanja kosovske strane da razgovara o unapred dogovorenoj temi nevećinskih zajednica odnosno formiranja Zajednice srpskih opština.

  Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak je krajem septembra konstatovao da "jedna strana nije spremna" da razgovara o ZSO.

  Istovremneo iz Beogrda je poručeno da je "neophodno i od ključnog značaja za budućnost dijaloga" da Pristina dokaze spremnost da radi na primeni ZSO, a da će srpska strana na svakom sastanku insistirati na toj temi.

  U pokušaju da odblokira pitanje formiranja ZSO, Mirsolav Lajčak je tokom oktobra posetio Beograd i Prištinu.

  Tom prilikom obe strane su potvrdile svoju predanost nastavku  dijaloga.

  Miroslav Lajačak je konstatovao da pitanje ZSO mora biti deo konačnog sveobuhvatnog pravooobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Beogrda i Prištine.

  EU, kao glavni posrednik u dijalog Beogrda i Prištine, očekuje da bi do finalnog dogovora dve starne moglo da dođe u narednimmmesecima ukoliko se konstruktivno i u dobroj veri pristupi nastavku procesa pregovora.

  Tagovi:
  Priština, Beograd, dijalog, Kosovo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga