22:35 22 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1349
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da region može biti značajan faktor samo uz saradnju, jer samo zajednički mogu da se prevaziđu svi izazovi, uključujući i aktuelnu pandemiju.

   

  Vučić je, u govoru na panelu u okviru 5. Regionalnog foruma mladih lidera na temu "Povezivanje u vreme pandemije: pretnje i mogućnosti", koji se održava onlajn, ukazao da je je očigledno da su sve naše zemlje suviše male i da samo kroz saradnju i povezivanje mogu postizati značajnije rezultate u privredi i izgradnji budućnosti.

  On je, navodeći da to nije važno samo u oblasti ekonomije, ukazao da je neophodno sarađivati i u drugim oblastima, kao što je zdravstvo.

  S tim u vezi podsetio je da je na poslednjem sastanku „malog Šengena“ postignut dogovor o zdravstvenoj saradnji u borbi protiv Kovid-a 19.

  Vučić je izrazio nadu da će pre Samita EU i Zapadnog Balkana u Sofiji biti postignut sporazum oko zdravstvene saradnje.

  "Taj sporazum bi omogućio građanima Srbije, Albanije i Severne Makedonije da putuju bez PCR testa, verujući jedni zdravstvenim vlastima naših zemalja. Takođe to podrazumeva i pomoć jedni drugima, između ostalog, mogućnost da građani Severne Makedonije i Albanije koriste naše bolnice za lečenje. To sve bi nas učinilo mnogo snažnijim u ovoj borbi", objasnio je on.

  Vučić je kazao da ta saradnja podrazumeva i razmenu medicinske opreme, i svega drugog što je potrebno u borbi protiv Kovid 19 i zaustavljanja širenja virusa.

  Prema njegovim rečima to je inicijativa koja menja region.

  Ukazao je da povezivanje, odnosno „mali Šengen“ predviđa i podsticanje preduzetništva u regionu, pomoć u započinjanju biznisa, što je dobro za mlade.

  Treba da sarađujemo i u oblasti obrazovanja, a već postoji saradnja u razvoju infrastrukture i trgovini, dodao je on.

  „Sve je to dobro za mlade koji mogu da planiraju bolju budućnost, i budu deo ove velike inicijative“, rekao je Vučić.

  „Ako ne sarađujemo onda smo premali da delujemo kao faktor u regionu. Ako sarađujemo onda smo mnogo snažniji i možemo biti važan faktor i zanimljivi za investitore“, dodao je on.

  Onlajn panel na kojem govore politički lideri regiona, a koji se održava u okviru Regionalnog foruma mladih lidera na temu "Povezivanje u vreme pandemije: pretnje i mogućnost", počeo je danas oko 10 časova.

  Na njemu učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, dok je predsednik Crne Gore Milo Ðukanović, koji je između ostalih takođe bio najavaljen, u poslednjem trenutku otkazao učešće.

  Peti Regionalni forum mladih lidera počeo je u subotu, 31. oktobra, u Novom Sadu, a završava se danas.

  Tagovi:
  saradnja, region
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga