20:39 15 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 100
  Pratite nas

  Jedan od članova Glavnog štaba i portparol OVK Jakup Krasnići upravo je izveden pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova radi upoznavanja sa optužnicom koja ga tereti za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji i izjašnjavanja o krivici.

  Krasnići se pojavio u sudnici bez zaštitne maske, a pred zvanični početak ročišta sudija Nikoals Giju dozvolio je sudskom fotografu da slika optuženog.

  Ročištu prisustvuju i Specijalizovani tužilac Džek Smit sa svojim pomoćnicima, dok Krasnićijev branilac u ročištu učestvuje putem video veze sa Kuala Lumpurom, jer nije mogla da dođe u Hag zbog situacije sa Kovidom 19.

  Nakon što mu optužnica bude pročitana, sudija Nikolas Giju će pozvati Krasnićija da se izjasni o krivici po optužbama za koje se tereti.

  On može odmah da se izjasni o krivici ili u roku od 30 dana, na novom ročištu.

  Krasnići je jedan od četvorice optuženih za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti OVK u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine, pored Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i Redžepa Seljimija, koji će se pred sudom pojaviti kasnije danas, u utorak i u sredu na posebnim ročištima.

  I on se kao i ostala trojica tereti i po komandnoj i po individualnoj krivičnoj odgovornosti za zločine koje je OVK počininla na Kosovu i Metohiji i severu Albanije.

  Tagovi:
  Hag, Jakup Krasnići
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga