05:10 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 315
  Pratite nas

  Bugarska i Severna Makedonija prošle nedelje u Berlinu su se dogovorile da Skoplje započne pristupne pregovore sa Evropskom unijom do kraja 2020. godine, ali pod uslovom da Sofija zadrži svoje pravo na unilateralno priznavanje makedonskog jezika kao jezika u skladu sa Ustavom Severne Makedonije.

   

  Skoplje je istovremeno prihvatilo da ponudi izjavu da je makedonski jezik kodifikovan 1945. godine, a sve to naveo je na svom fejsbuk profilu austrijski novinar Kristijan Veršic.

  Prema njegovim navodima Bugarska zadržava pravo na jednostranu izjavu koja će biti dodata pregovaračkom okviru za Severnu Makedoniju u kome će biti navedeno da Sofija pod makedonskim jezikom podrazumeva makedonski jezik u skladu sa Ustavom Severne Makedonije.

  Nemačko predsedavanje EU će zatražiti od Saveta EU da kada se navodi makedonski jezik bude navedena i oficijalna pozicija Sofije po tom pitanju, odnosno da je reč o makedonskom jeziku prema Ustavu Severne Makedonije.

  Takođe, navodi se da je Severna Makedonija pokazala spremnost da zvanično izjavi da je makedonski jezik kodifikovan 1945. godine.

  "Bugarska, Severna Makedonija i predsedavanje Nemačke EU naglasili su zajedničku posvećenost evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i kredibilnoj politici proširenja EU, kao i intenziviranju regionalne saradnje, što je pre svega od izuzetnog značaja za region", navodi se u objavi Veršica, prenosi Tanjug.

  U tom duhu, kako se navodi, Bugarska izražava spremnost da prihvati pregovarački okvir EU sa Severnom Makedonijom i početak prve međuvladine konferencije u decembru 2020. tokom nemačkog predsedavanja Savetom EU.

  Severna Makedonija pristala je da na prvoj međuvladinoj konferenciji oficijalno saopšti da skraćeno ime te zemlje "Severna Makedonija" označava politički entitet "Republika Severna Makedonija".

  Takođe Sofija i Skoplje složili su se da intenziviraju blisku bilateralnu saradnju zasnovanu na Sporazumu o prijateljstvu, dobrosusedskim odnosima i saradnji sa posebnim fokusom na rad Zajedničke multidisciplinarne ekspertske komisije za istorijska i obrazovna pitanja.

  Sofija je prošle nedelje na nivou ambasadora zemalja članica EU odbila da prihvati pregovarački okvir EU sa Severnom Makedonijom, čime je odlučeno da se na to pitanje vrate kada se postigne bilateralna saglasnost između Skoplja i Sofije.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga