02:48 22 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  18291
  Pratite nas

  Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića i Demokratska fronta Željka Komšića tvrde da, danas potpisanom izjavom o izgradnji tri hidrocentrale u gornjem slivu Drine, Srbija krši suverenitet BiH.

  SDA je saopštila da je reč o „grubom napadu na suverenitet Bosne i Hercegovine“, a sa tim se slaže i Demokratska fronta.

  Iz DF još dodaju tvrdnje da „Srbija od ranije duguje državi Bosni i Hercegovini milijarde maraka po osnovu bespravnog iskorištavanja hidropotencijala reke Drine“, prenosi Tanjug.

  „Nastavak pljačke javnih dobara BiH putem nelegalnih i protivpravnih entitetskih rešenja neće biti moguć“, poručuju iz DF-a.

  Izjava o HES „Gornja Drina“ temelji se, inače, na odredbama Zakona o unutrašnjoj plovidbi RS, kojima su sve reke u RS, uključujući Drinu, proglašene „unutrašnjim vodama RS“.

  Iz SDA tvrde da je to nevažeći akt:

  „Reč je o nevažećim zakonskim odredbama, budući da ih je Ustavni sud Bosne i Hercegovine svojom odlukom U-9-19 proglasio neustavnim i poništio, pojasnivši da reke predstavljaju imovinu kojom može raspolagati isključivo država“, stoji u saopštenju SDA.

  Tvrde da premijerka Srbije, uprkos navedenom, potpisuje protivpravnu izjavu o raspolaganju državnom imovinom Bosne i Hercegovine s entitetskim premijerom kao neovlašćenim organom, što, kako kažu, predstavlja „grubo nepoštovanje unutrašnjih ustavnih nadležnosti Bosne i Hercegovine“.

  Navode da Vlada Srbije može pregovarati i zaključiti sporazum o projektima na Drini isključivo s državnim vlastima Bosne i Hercegovine.

  Bakir Izetbegović
  © AP Photo / Darko Vojinovic
  Bakir Izetbegović

  „Svaki pokušaj da to učini s nižim nivoima, koji nemaju ovlašćenja za to, predstavlja vrlo opasno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je Srbija obavezana da poštuje suverenitet i unutrašnje ustavno uređenje Bosne i Hercegovine“, rekli su iz ove stranke, objavio je sarajevski portal Kliks.

  SDA će, preko svojih izabranih predstavnika, „upotrebiti sve raspoložive pravne instrumente unutar BiH institucija, a ako bude potrebno i instrumente preko međunarodnopravnih institucija, da zaštiti imovinu, prava i suverenitet Bosne i Hercegovine“, stoji u saopštenju.

  Iz Demokratske fronte su takođe rekli da je pokušaj realizacije projekta „Gornja Drina“ u potpunosti protivpravan čin kojim vlasti Srbije pokazuju da ne poštuju suverenitet BiH.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Drina, Željko Komšić, Bakir Izetbegović
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga