16:22 01 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2450
  Pratite nas

  Inicijativa mladih za ljudska prava vidi kao neuspeh festivala “Mirdita, dobar dan!” činjenicu da neki od učesnika sa ranijih izdanja festivala danas učestvuju u „kampanji glorifikacije“ optuženih za ratne zločine i pritiscima na rad Specijalizovanih veća u Hagu.

  „Vrednosti oko kojih festival ‘Mirdita, dobar dan!’ okuplja umetnike iz Srbije i Kosova su u potpunosti suprotne od poruka koje šalje kampanja ‘Sloboda ima ime – UČK’. Festival ima misiju da poveže ljude na vrednostima građanskog društva u kome nema mesta ekstremnom nacionalizmu, na vrednostima ljudskih prava, gde nema mesta etničkoj diskriminaciji, kao i na vrednostima pravde, gde nema mesta izbegavanju odgovornosti za zločine“, poručuju iz ove inicijative, prenosi Kossev.

  Međutim, kako navode „festival ‘Mirdita, dobar dan!’ se ne održava u vakuumu, već na Balkanu, duboko zatrovanom nacionalizmima, etničkim isključivostima i mržnjom“.

  „Uvek ćemo se boriti protiv toga, ali nema garancije da ćemo doživeti uspeh“, poručuju.

  Podsetivši na to da je ovaj festival nedavno održan u Beogradu, dodali su da je sa festivala poslata jasna poruka podrške radu Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva u Hagu.

  „U njima vidimo najveću šansu da se utvrdi istina i ostvari pravda za žrtve koje su dve decenije praktično nevidljive za pravosudne sisteme, da se utvrde pojedinci odgovorni za zločine, i da odgovaraju“, dodali su iz ove inicijative.

  Sa odlaskom optuženih lidera bivše „OVK“ u Hag – Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, grupa kosovskih umetnika i intelektualaca, među kojima su dvoje koji su predstavljeni beogradskoj publici na festivalu Mirdita/Dobar dan, pokrenula je kampanju „Sloboda ima ime – UČK“. Kampanja dominira na bilbordima širom Kosova, na društvenim mrežama i TV stanicama, podseća Kossev.

  Tokom vikenda, jedan od ovih bilborda na magistralnom putu u Gračanici dospeo je u žižu javnosti zbog negodovanja srpske zajednice koja ga doživljava kao provokaciju

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga