22:53 10 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  33261
  Pratite nas

  Oskarovac Leonardo Dikaprio ponovo je javno prozvao premijera Federacije BiH Fadila Novalića i vladu u tom BiH entitetu zbog toga što još nisu uradili ništa konkretno za zaštitu reka od gradnje malih hidroelektrana.

  "Dok čekamo da federalni premijer i njegova vlada u Bosni i Hercegovini preduzmu pravne korake da bi zaštitili reke, plavo srce ove zemlje, od daljeg uništavanja izgradnjom malih hidroelektrana, iz Albanije stižu obećavajuće vesti. Vjosa, jedna od poslednjih velikih evropskih divljih reka, mogla bi biti spasena", napisao je Dikaprio.

  Podsetio je da je albanski premijer Edi Rama 25. septembra ove godine saopštio da je projekat izgradnje brane Kalivac odbijen i da će to područje postati nacionalni park.

  "Nacionalni park Vjosa Vajld River postao bi najveće evropsko mesto za očuvanje reka. Prostirao bi se na nekoliko stotina kilometara i štitio stotine, pa čak i hiljade biljnih i životinjskih vrsta, poput evropske jegulje i nedavno otkrivene Vjosa kamene muve", naveo je on.

  Otvaranje jednog ovakvog parka je veliki uspeh za Albaniju, smatra Dikaprio.

  "Radujem se dobrim vestima o konkretnim akcijama za trajnu i potpunu zaštitu reka u Bosni i Hercegovini, Albaniji i ostatku balkanske regije", napisao je na profilu na Instagramu.

  Sarajevski portal Kliks podseća da je Novalić juče u Vladi FBiH imao radni sastanak s nadležnim ministrima o, kako je saopšteno, kratkoročnim merama i aktivnostima koje će što pre biti preduzete, na potpunoj zabrani izgradnje mini hidroelektrana.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga