16:09 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2022
  Pratite nas

  Nakon rasprave Specijalizovanog tužilaštva u Hagu i odbrane, sudija za prethodni postupak u procesu protiv Hašima Tačija i druge trojice članova Glavnog štaba tzv. OVK, rekao je da se danas neće određivati datum početka suđenja.

  Sudija Nikolas Giju je, međutim, ukazao da početak suđenja zavisi od brzine obelodanjivanja dokaza tužilaštva i istrage, kojim će se potom baviti odbrana radi sakupljanja svojih kontradokaza.

  „Što se pre završi obelodanjivanje to će brže i odbrana moći da obavi svoje obaveze“, rekao je Giju.

  Prethodno je odbrana tražila najmanje 18 meseci za pripremu odbrane, nakon što dobije sve dokaze tužilaštva.

  Specijalizovano tužilaštvo je najavilo da će oko 1.500 dokaza za suđenje moglo da obelodani odbrani do 31. maja 2021.

  Pored ostalog, branilac Kadrija Veseljija advokat Ben Emerson tvrdi da ne postoji Udruženi zločinački poduhvat (UZP) OVK, kako to tvrdi tužilaštvo, i da će dokazati da Veselji ne može za to da odgovara.

  OVK se udruživala spontano, nije bilo nikakvog lanca komandovanja. To je bio narodni ustanak koji je pokrenuo veliki broj albanskih civila, jer su srpske strane sprovodile zločine protiv čovečnosti i genocid“, naveo je Veseljijev branilac.

  Podsetio je na predmete iz Haškog tribunala u kojima je, kako je rekao, osuđeno šest visokih rukovodilaca srpske vojske i policije zbog etničkog čišćenja i proterivanja albanskog stanovništva sa KiM.

  „Sada se tvrdi da postoji slično kriminalne udruživanje, a to predstavlja zamenu teza. Odbrana Veseljija će se oslanjati na presuđene činjenice i donete pravne zaključke“, najavio je adokat tvrdeći da je OVK bila organizovana radi samoodbrane, „selo po selo“.

  „Tako raštrkani i neorganizovani, pojedinci su mogli da učine neka krivična dela, ali to su bili pojedinačni slučajevi, za razliku od suprotne (srpske) strane“, ustvrdio je advokat Emerson napominjući da tu nije bilo „zajedničkog cilja“ UZP, već da je OVK delovala u samoodbrani.

  Branilac Redžepa Seljimija Dejvid Jang u potpunosti se složio sa Emersonom i glavnim advokatom Denisom Huperom u vezi sa rokom potrebnim za istragu odbrane, napominjući da su optužbe tužilaštva apsurdne.

  „Oni se izruguju pravu Seljimija na pravično suđenje“, naveo je Jang. 

  I branilac Jakupa Krasnićija, podržala je kolege povodon vremena koje je potrebno za istragu odbrane.

  Treba nam i dovoljno vremena i uslova, a to znači da treba imati u vidu i okolnosti izazvanih pandemijom virusa kovid 19“, navela je Krasnićijeva advokatica.

  Sva četvorica optuženih u tom predmetu - Hašim Tači, Jakup Krasnići, Kadri Veselji i Redžep Seljimi, ne prisustvuju konferenciji u sudnici, već je prate putem video linka iz pritvorske jedinice.

  Šest njihovih branilaca učestvuje u konferenciji takođe putem video linka, a samo je jedan u sudnici, kao i specijalizovani tužilac Džek Smit sa pomoćnicima.

  Statusna konferencija služi za tehničku razmenu informacija o obelodanjivanju dokaza tužilaštva i odbrane, a trebalo bi da bude reči i o pritvoru u kojem se nalaze optuženi jer su njihovi advokati najavili da će tražiti da se brane sa slobode, prenosi Tanjug.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Specijalni sud za ratne zločine OVK, OVK, Hašim Tači
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga