19:36 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  384272
  Pratite nas

  Da nije toliko besmisleno i otrovno, možda bi bilo i smešno. Albanski istoričar Jusuf Budžovi izjavio je da je dinastija Nemanjića bila ilirskog porekla, a da je srpska nacija formirana u 19. veku, prenosi Gazeta Ekspres.

  Nemanjići su hrišćansko-dardansko pleme, ilirskog porekla“, istakao je Budžovi u emisiji „Presing“ na prištinskoj televiziji T7 .

  „Srpska nacija je formirana u 19. veku, nakon što su formirali jezik. Srbi nemaju istoriju“, naveo je Budžovi i nastavio samog sebe da predstavlja kao istoričara uprkos tim kvazinaučnim fatazmagorijama.

  Takođe je govorio o dinastiji Nemanjića „koja je vladala Dardanijom tokom srednjeg veka“, u periodu od 1166. do 1371.

  Ni to mu nije bilo dosta. Budžovi je poručio da je došlo vreme za suočavanje sa velikom srpskom propagandnom ideologijom.

  Naglasio je i da su Srbi uplašeni jer je njegova knjiga „Kosovo“ prevedena na engleski jezik. Kao da je neko u Srbiji uoppšte i čuo za ta njegova pisanija. 

   

  „Ono što je uradila srpska istoriografija, dugo smo živeli sa tim značenjima kao da, na primer, Bizmark ne poznaje albansku stvarnost. Uvođenje Kosova kao alternativne istorije dovelo je do odlaska četiri srpske akademske knjige“, istakao je Budžovi, prenosi Kosovo onlajn.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Nemanjići, SPC, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga