08:23 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  71266
  Pratite nas

  Bivši ministar pravosuđa Hrvatske Dražen Bošnjaković smatra da se Srbiji ne sme dati zeleno svetlo za ulazak u EU sve dok ne dokaže da se temelji na vladavini prava.

  Bivši ministar Dražen Bošnjaković je u jednoj emisji na HRT-u govorio o procesuiranju ratnih zločinaca. Rekao je da su u Hrvatskoj četiri specijalizovana suda za ratne zločine – u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu, kao i četiri državna tužilaštva koja imaju specijalna odeljenja za procesuiranje ratnih zločina.

  „Teško je u tim delima voditi postupak. Često su počinioci tih dela nedostupni, a i svedoci su nedostupni. To nisu laki dokazni postupci, teško je doći do dokumenata ili do svedoka“, kazao je Bošnjaković.

  Dodao je i da na tome i dalje treba raditi.

  U tom kontekstu pomenuo je i Srbiju, za koju je rekao da joj ne treba dati zeleno svetlo za ulazak u EU sve dok ne dokaže da se temelji na vladavini prava, a to je da se suoči sa svojom prošlošću i sa svojom ulogom na ovim prostorima.

  Smatra i da Srbija mora procesuirati ljude koji su činili ratne zločine. Rekao je i da se u Srbiji vode postupci protiv jednog manjeg dela ljudi, ali da i to ide vrlo sporo i da je to premalo „za sve ono zlo koje je na ovim prostorima počinjeno“.

  „U procesu pregovora, Hrvatska se ne sme pomiriti s tim da Srbija ne procesuira sve ono što je moguće“, naglasio je Bošnjaković i dodao kako Hrvatska može blokirati pregovore i ponovio da svaka zemlja koja ulazi u EU, a tako je bilo i s Hrvatskom, mora dokazati da se temelji na vladavini prava.

  Izjavio je i da su poruke koje su juče poslate, to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslao izaslanika Verana Matića koji je kleknuo na Ovčari, a Boris Milošević bio u Koloni sećanja, poruke koje daju nadu da će odnosi biti bolji i da ćemo postići napretke.

  On zaključuje i da je potrebno još vremena da sve slegne i da pravda treba biti zadovoljna, prenosi B 92.

  Tagovi:
  EU, Srbija, Hrvatska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga