12:48 27 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 60
  Pratite nas

  Specijalizovano veće Ustavnog suda u Prištini odbacilo je amandmane koje je predložio bivši kosovski predsednik Hašim Tači, koji se nalazi u pritvoru u Hagu pod optužbom za ratne zločine, uz obrazloženje da se mandat Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva nastavlja do obaveštenja Saveta Evropske unije o njegovom završetku.

  Veće Ustavnog suda donelo je tu odluku po zahtevu za ocenu ustavnosti predloga amandmana na član 162 kosovskog Ustava, u vezi sa Specijalizovanim većima i Specijalizovanim tužilaštvom, navodi se u saopštenju, prenosi Kosovo onlajn.

  Kako se navodi, veće Ustavnog suda je konstatovalo da predloženi ustavni amandmani umanjuju prava i slobode zajemčene Drugim poglavljem Ustava.

  Dodaje se da je ustavne amandmane predložio 24. avgusta ove godine tadašnji kosovski predsednik, a predsednik kosovske skupštine ih je potom uputio veću Ustavnog suda radi prethodne ocene.

  U saopštenju se navodi da je Veće Ustavnog suda ocenilo predložene ustavne amandmane uz uvažavanje specifičnog konteksta i karakteristika Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva, a potvrdilo je i da ono ima isključivu nadležnost za davanje takve ocene.

  Veće Ustavnog suda je takođe ponovilo da se „prema članu 162(13) i (14) Ustava mandat Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva nastavlja do obaveštenja Saveta Evropske unije o njegovom završetku“, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

  U Tačijevom predlogu za izmenu Ustava stoji da se član u kojem se navodi petogodišnji mandat, zameni time da će mandat Specijalizovanih veća i tužilaštva trajati „do obaveštenja o završetku mandata, koje će biti objavljeno od strane Saveta Evropske unije, u konsultaciji sa Vladom Republike Kosova“.

  Tagovi:
  amandmani, specijalni sud, Hašim Tači
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga