07:49 13 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  Piše
  1913
  Pratite nas

  Severna Kosovska Mitrovica dobila je na vanrednim lokanim izborima novog gradonačelnika, sa 89 odsto glasova Mitrovčani su izabrali svog sugrađanina Milana Radojevića. Politička stabilnost i bezbednost Srba na vrhu su liste prioriteta novog gradonačelnika, uz ostale započete i nove planove za grad.

  Radojević je diplomirani ekonomista rođen u Kosovskoj Mitrovici 1982. godine. Od 2005. godine do 2015. je bio direktor pritvorske jedinice u tom gradu, potom je prešao na mesto zamenika ministra unutrašnjih poslova u privremenim prištinskim institucijama. Na ovoj poziciji je ostao do danas, odnosno, do izbora za gradonačelnika Severne Mitrovice.

  Mir i stabilnost glavni ciljevi za napredak Mitrovice

  Novi gradonačelnik Severne Mitrovice za Sputnjik ističe da je održavanje stabilne političke i bezbednosne situacije najvažniji zadatak.

  „Najbitnije je da održimo stabilnu političku i bezbednosnu situaciju, a što se tiče Mitrovice, glavno pitanje svih pitanja je uvek bilo otvaranje mosta na Ibru između južne, albanske i severne, srpske strane. To je na žalost, nešto što prevazilazi lokalnu politiku, i to pitanje će se rešavati na nekom višem nivou. Trenutno, pošto smo na kraju kalendarske godine  siguran sam da nekih brzih promena neće biti po ovom pitanju“, navodi Radojević.

  On smatra i da nije dobro to što predsedniku Srbije nije nedavno bilo omogućeno da poseti Kosovo i Metohiju.

  Novi gradonačelnik severne Mitrovice Milan Radojević, na glasanju
  © Foto : privatna arhiva
  Novi gradonačelnik severne Mitrovice Milan Radojević, na glasanju

  „Od Prištine se uvek može očekivati neočekivano. Takvi potezi sa njihove strane ne doprinose stabilizaciji situacije i pomirenju naroda. U duhu pomirenja bilo bi dobro da su odobrili tu posetu i da je predsednik mogao da obiđe narod i da sa njima porazgovara, jer poseta apsolutno nikome ne škodi. Naprotiv, ona samo može da doprinese razumevanju dva naroda kako bismo probali da povratimo ono poverenje koje je nekada bilo i da izgrađujemo komšijske odnose koji su bili pre rata“, ističe za Sputnjik Radojević.

  Očekuje razgovore sa Kforom, Unmikom...

  Naš sagovornik ističe i da je veoma bitna stvar i bezbednosna situacija za Srbe ne samo na severu Kosova već i južno od Ibra i veruje da će sa misijama Kfora, Unmika i Euleksa imati dobru saradnju po svim pitanjima.

  „Prve sastanke sa njima, ali i ambasadorima određenih država očekujem čim budem i zvanično preuzeo dužnost gradonačelnika severne Mitrovice“, navodi Radojević.

  O planovima za razvoj grada sa novoizabrane pozicije kaže:

  „Što se tiče razvoja naše opštine nastavićemo ono što smo radili svih ovih godina. Sadašnji zamenik premijera privremenih institucija u Prištini Goran Rakić koji je do prelaska na tu funkciju bio gradonačelnik Severne Mitrovice uradio je ogroman posao u Opštini, uložen je veliki novac u rad grada. Imali smo ogromnu podršku kako Vlade tako i predsednika Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, velika sredstva su uložena u razvoj grada. Radimo na izgradnji mosta  koji bi direktno povezao Mitrovicu sa magistralnim putem Priština – Raška“.

  Naš sagovornik napominje da je u planu da se sledeće godine izgradi i Kulturni centar veličine 5.500 kvadratnih metara koji je bitan ne samo za Mitrovicu, već i za okolne Opštine.

  Novi i stari gradonačelnik severne Mitrovice: Goran Rakić i Milan Radojević
  © Foto : privatna arhiva
  Novi i stari gradonačelnik severne Mitrovice: Goran Rakić i Milan Radojević

  Milan Radojević je, inače, na ovim izborima bio kandidat Liste Srpska, a imao je i tri protivkandidata na izborima  - jednog nezavisnog i dva kandidata iz partija albanske zajednice.

  Tagovi:
  Srpska lista, pobeda, lokalni izbori, Kosovska Mitrovica
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga