20:41 25 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  22134
  Pratite nas

  Šef diplomatije EU Žozep Borelj poslao je poruku zemljama Zapadnog Balkana, rekavši da EU neće biti cela bez njih, ali je upozorio da zemlje regiona mogu napredovati ka članstvu samo ako ispune uslov da „stoje zajedno, ujedinjenih glava i srca u nalaženju zajedničkih osnova“.

  Borelj je u video poruci, povodom debate u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta o situaciji na Zapadnom Balkanu 25 godina nakon Dejtona, naveo da potpisivanje Dejtonskog sporazuma predstavlja važan čin za celu Evropu koji, prema njegovim rečima, obeležava prestanak rata u srcu Evrope koji je doneo 100.000 poginulih i milon prognanih, preneo je Tanjug.

  „Nakon 25 godina od potpisivanje Dejtona, zemlje regiona se odlučno pomeraju, svaka svojom brzinom, ka EU“, kaže Borelj.

  Pored reformskih obaveza neophodnih za predak na putu evrointegracija, Borelj insistira i na pomirenju u regionu.

  „Pomirenje zahteva želju, zalaganje i razumevanje. To je poruka za BiH, ali i ceo Zapadni Balkan i Evropu“, rekao je Borelj.

  Šef diplomatije EU napominje da će EU nastaviti da podržava zemlje regiona na njihovom putu ka „konačnom cilju“ što je članstvo u EU.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Zapadni Balkan, EU, Žozep Borel
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga