17:08 15 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  415673
  Pratite nas

  Nemačka kancelarka Angela Merkel danas je u telefonskom razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pozdravila napredak Srbije na polju ekonomije, kao i napore na evropskom putu i naglasila da su dijalog sa Prištinom i vladavina prava od ključnog značaja.

  Merkel i Vučić su se govoreći o dijalogu Beograda i Prištine saglasili da je razgovor neophodan, kao i da je očuvanje mira od ključnog značaja za obe strane, saopštila je Služba za saradnju sa medijima.

  Predsednik Vučić je izjavio da će preduzeti sve neophodne korake u cilju uspešnog nastavka ovog dijaloga, kako bi se ostvarila konstruktivna i otvorena atmosfera za pregovore.

  Kancelarka je pozdravila spremnost Srbije za dalji rad na očuvanju stabilnosti regiona i ponovila da će Nemačka ostati pouzdan partner Srbije na putu reformi i evrointegracija.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nemačka kancelarka Angela Merkel u telefonskom razgovoru izrazili su zadovoljstvo i stalnim napretkom političkog dijaloga i ekonomske saradnje Srbije i Nemačke.

  "Ekonomija je jaka veza između naše dve zemlje", istakla je nemačka kancelarka.

  Predsednik Vučić je ponovio da nemačke kompanije koje posluju u našoj zemlji zapošljavaju više od 67.000 radnika i da značajno doprinose ekonomskom razvoju Srbije, kao i ugledu naše zemlje kao dobrog mesta za investicije, prenosi Tanjug.

  "Zahvalni smo na podršci Nemačke srpskoj ekonomiji. Nemačka je naš najveći trgovinski partner čak i u vreme globalne krize izazvane pandemijom virusa korona. Sve je veći interes nemačkih kompanija za investiranje u našoj zemlji, a sa ponosom ističem i činjenicu da će Srbija imati najveći rast u Evropi ove godine, uprkos svim tekućim izazovima", istakao je predsednik Vučić.

  Predsednik je kancelarki Merkel zahvalio i na kontinuiranoj podršci Nemačke evrointegracijama Srbije, posebno imajući u vidu nemačko predsedavanje EU.

  On je istakao da su na evropskom putu Srbije reforme u oblasti vladavine prava od suštinskog značaja, te je naglasio da je saradnja sa Nemačkom i institucijama EU dobar put za nastavak unapređenja ove oblasti.

  Predsednik je takođe istakao i potrebu za postojanjem jasnog plana za proširenje EU i vremenskog okvira za članstvo, jer je proces evropskih integracija Zapadnog Balkana od značaja za mir i stabilnost u regionu.

  Vučić i Merkel su razgovarali i o izazovima pandemijske krize i planovima za suzbijanje zarazne bolesti KOVID-19, uz poseban akcenat na mere ublažavanja ekonomskih posledica pandemije.

  Vučić i Merkel razmotrili su u telefonskom razgovoru brojna pitanja i izazove koje je nametnula globalna kriza izazvana pandemijom zarazne bolesti Kovid-19.

  Predsednik Vučić je informisao kancelarku Merkel o paketima mera koje je Srbija donela u cilju ublažavanja ekonomskih posledica, ali i o svim zdravstvenim, epidemiološkim i drugim naporima koje je država Srbija uložila u suzbijanju ove bolesti i saniranju posledica po zdravlje stanovništva.

  Sagovornici su razmenili mišljenja i stavove u pogledu vakcina, kao i o dodatnim merama i daljim planovima za očuvanje zdravlja ljudi, ali i privrede.

  Sagovornici su takođe razmotrili i situaciju u regionu, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Angela Merkel, Aleksandar Vučić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga