22:35 25 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  21148
  Pratite nas

  Nemački ambasador na Kosovu i Metohiji, Jorn Rode, pesimista je da će se liberalizacija viznog režima za tzv. Kosovo dogoditi ove godine, prenosi Kljan Kosova.

  Nemački diplomata u Prištini kaže da postoje države članice Evropske unije koje nisu uverene da treba ukinuti vizni režim.

  "Uvek smo govorili kosovskoj vladi da je važno da sednemo sa tim zemljama i ubedimo ih. Kosovo mora da radi u tom pravcu. Evropsku uniju čini 27 država članica i sve odluke moraju biti jednoglasne. Radimo na tome da se ovo dogodi, ali ne verujem da će se to desiti pre Božića“, rekao je Rode u intervjuu za Kljan Kosova, a preneo Kosovo onlajn.

  Kako su prethodno prištinski mediji izveštavali, Francuska i Holandija ne žele da odobre liberalizaciju viza.

  Premijer Holandije Mark Rute napisao je i pismo Evropskom parlamentu u kojem je naveo da za zemlja želi konkretne rezultate od Prištine u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

  Rode ističe da Nemačka čvrsto podržava specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine slovačkog diplomatu Miroslava Lajačaka.

  "Situacija nikada nije bila oslobođena tenzija. Nemačka u potpunosti podržava specijalnog izaslanika Unije za dijalog, kako bi strane mogle ponovo da razgovaraju. Dobro je što se, uprkos svim političkim zbivanjima na Kosovu, dijalog nastavlja“, rekao je Rode.

  Tagovi:
  liberalizacija, vize, Kosovo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga