21:58 20 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  3120251
  Pratite nas

  Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu, Viola fon Kramon Taubadel, izjavila je danas da se stanje demokratije u Srbiji pogoršava, a da ozbiljni problemi postoje u oblasti vladavine prave i medijskih sloboda u zemlji.

  Poslanica Fon Kramon je, govoreći na debati o Srbiji u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta, napomenula da većina parlamentarca želi da vidi demokratsku Srbiju, a da svi žele da Srbija nastavi svoj evropski put i da jednog dana uđe u EU.

  To će, kaže ona, biti dug put, a napredak na njemu će biti moguć jedino ako oni u zemlji, koji donose odluke, budu posvećeni EU integracijama.

  „Predsednik Vučić mora da se odluči i pokaže svoju posvećenost. Svesna sam da on može da govori lepe stvari o EU integracijama kada dođe u Berlin ili Brisel, ali on to mora da pokaže na delu“, poručila je Fon Kramon.

  Govoreći o međustranačkom dijalogu u Srbiji, kome posreduje Evropski parlament, ona ocenjuje da on ima smisla jedino ako postoje jasna merila i ciljevi, a sve što se dogovori i usvoji se i primeni, preneo je Tanjug.

  „Nema potrebe za uspostavljanjem novih institucija, koje neće funkcionisati. Vlada Srbije ne može da bira da sa liste zahteva primeni samo ono što neće naškoditi njenoj vlasti u zemlji“, kazala je ona.

  Na kraju izlaganja, Viola fon Kramon Taubadel je ocenila da EU mora da radi zajedno sa partnerima i SAD, kada je u pitanju Zapadni Balkan i izrazila očekivanje da će nova administracija u Vašingtonu biti otvoren partner i Beogradu i Briselu, kako bi došlo do dugoročne stabilnosti u Srbiji i na Zapadnom Balkanu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  kritika, demokratija, Srbija, EU, Evropski parlament
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga