16:43 15 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  52343
  Pratite nas

  Dragan Marković Palma izjavio je u Skupštini Srbije da je „baba Olbrajtova Tačijeva teroristička ljubav“, zbog čega ga je opomenuo predsednik Skupštine Ivica Dačić.

  Marković, poslanik Jedinstvene Srbije i koalicije SPS-JS, kojoj pripada i Dačić, to je kazao tokom rasprave sa poslanikom SDA Sandžaka Enisom Imamovićem. Njihova polemika krenula je oko pitanja odnosa prema nacionalnim manjinama u Srbiji.

  Marković je rekao da prava nacionalnih manjina u Srbiji nisu ugrožena, ali da zbog govora pojedinih poslanika da su ta prava ugrožena, godinama ima problem sa ulaskom u Evropsku uniju, preneo je Tanjug.

  „Da su prekršena, kao što su prekršena prava Srba na Kosovu i Metohiji, ne bi došao na dnevni red njihov amandman“, rekao je Marković, govoreći o amandmanu koji je uložila Imamovićeva SDA.

  Poslanici SDA Sandžaka su istakli da Vlada Srbije treba da promeni politiku prema albanskoj nacionalnoj manjini i zatražili veća ulaganja za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu. Imamović je tražio da se Raška oblast naziva Sandžakom, što nije u Ustavu Srbije.

  Marković je naveo da je „prošlo vreme da oni koji su dobili mali broj glasova u svom narodu preko militantnih poruka u parlamentu traže pomoć međunarodne zajednice“.

  „Niko nikome ne zabranjuje da govori, ali ne može da ističe albansku zastavu u Skupštini Srbije, u kojoj po Ustavu može da stoji samo zastava Srbije“, rekao je Marković i nastavio:

  „Oni su možda dobili vetar u leđa zbog one babe ili dede - Olbrajtove, koja je velika ljubav Hašima Tačija. Ne znam da li su bili u intimnoj vezi ili samo u ljubavi da se Srbiji otme deo teritorije i teroristi dovedu na vlast“.

  Na to je reagovao predsednik parlamenta Ivica Dačić i pozvao Markovića da vodi računa o svom rečniku i ne vređa Olbrajtovu, a Marković je dodao:

  „Svi mi ovde smo za neku ljubav, ali ljubav prema porodici, otadžbini, radnom mestu... a ovo je teroristička ljubav. Poštujem sve poslanike, ali upravo ta baba-deda ponovo preti Srbiji da neće više da otvori nijedno poglavlje. I zašto su nas bombardovali. Piše u knjizi Dika Martija ko je ubijao, ko je činio ratne zločine i ko je izazivač svega na Kosovu i Metohiji, ko je napadao kasarne, policijske stanice i kidnapovao ljude. Sada se ti ljudi nalaze u Hagu. Pravda je spora, ali dostižna“, rekao je Marković.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Madlen Olbrajt, Hašim Tači, Dragan Marković Palma
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga