00:06 27 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  4265
  Pratite nas

  Odbrana bivšeg lidera tzv. OVK Hašima Tačija, kojeg Specijalni sud u Hagu sumnjiči za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, ubistva, mučenja i kidnapovanja, tražila je da se on brani sa slobode, uz konstataciju da prihvata da bude u kućnom pritvoru ili da se ne vraća na Kosovo i Metohiju, već da tokom suđenja živi na drugom mestu, van regiona.

  Advokati su naveli da će se njihov klijent obavezati i da će se pridržavati bilo kojih mera - uključujući stavljanje u kućni pritvor, predaju međunarodnih putnih dokumenata i zabranu pristupa određenim mestima ili osobama, javile su Novosti.

  Sudija za prethodni postupak treba do 5. januara da se izjasni o ovom zahtevu, jer se prema pravilima pritvor preispituje na svaka dva meseca od hapšenja.

  Dok odbrana tvrdi da je Tači bezopasan i da neće remetiti proces, Tužilaštvo u Hagu se ranije izjasnilo da je očigledno da on može da utiče na svedoke i zastraši ih, kao i da je otvoreno radio protiv suda, a čak i lagao javnost da nije predmet istrage, a bio je.

  Tačijevi advokati su naveli i da je on voljan da prihvati zabranu upotrebe medija i da se ne bavi političkim aktivnostima. Kao još jedan razlog naveli su pandemiju korone, zbog čega sve konsultacije moraju da se obavljaju video-pozivima, što im otežava spremanje odbrane.

  Pre tri dana objavljena je prva odluka suda o žalbama na pritvor. Pripadnik udruženja veterana OVK Hisni Gucati (uhapšen zbog objavljivanja poverljivih dokumenata) žalio se na hapšenje kao i na odbijanje zahteva da bude pušten na slobodu uz kauciju od 1.000 evra.

  Žalba je odbijena uz obrazloženje da sudije imaju pravo da odluke o uslovnom puštanju na slobodu donose po vlastitom nahođenju i da sudija to pravo nije zloupotrebio u Gucatijevom slučaju.

  Inače, Tačiju se sudi zajedno da Jakupom Krasnićijem, Redžepom Seljimijem i Kadrijem Veseljijem i očekuje se i da će njihovi branioci podneti zahteve da se brane sa slobode.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga