20:27 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  425913
  Pratite nas

  Srbija neće ni na koji način zatvarati granicu za ljude iz Republike Srpske, bez obzira na epidemiološku situaciju u Srbiji i RS, smatra da se odnosi sa BiH moraju unaprediti, nastaviće da pomaže srpski narod u RS i zahteva da se prekine sa pretnjama ukidanjem i nestankom Republike Srpske.

  To su saopštio Kabinet predsednika Srbije nakon današnjeg sastanka predsednika Vučića sa predsedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, koji ga je obavestio o političkim napadima na Republiku Srpsku, kao i o pokušajima njenog urušavanja, te je uputio jasne zahteve i molbe Republici Srbiji.

  Vučić je, kako se navodi u saopštenju Kabineta predsednika, saslušao Dodika i zamolio ga da u danima i nedeljama koje su pred nama upotpuni svoje zahteve koje predsednik Srbije smatra legitimnim.

  Kako se navodi, Vučić odnos Srbije prema BiH i Republici Srpskoj definiše na sledeći način:

  Vučić je zaključio da Republika Srbija smatra da odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine mogu i moraju da budu unapređeni, pre svega kroz značajnije ekonomske integracije, povezivanje ljudi i pogled koji je uperen u budućnost, a ne u prošlost.

  Vučić je, takođe, u svom odgovoru Dodiku istakao da Srbija neće ni na koji način zatvarati granicu za ljude iz Republike Srpske, bez obzira na epidemiološku situaciju u Srbiji i RS.

  Predsednik je naglasio da je Srbija pomogla značajnim finansijskim sredstvima Republici Srpskoj - poslednji put u iznosu od 20 miliona evra (40 miliona konvertibilnih maraka), te da će nastaviti da pruža svaku vrstu ekonomske i finansijske podrške našem narodu u Republici Srpskoj.

  Takođe, Republika Srbija smatra da je Dejtonski sporazum moguće promeniti samo uz saglasnost sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta, uz činjenicu da Republika Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i ni na koji način ga nije i neće narušavati, ali zahteva da se prekine sa pretnjama ukidanjem i nestankom Republike Srpske, jer je Republika Srpska ustavna kategorija Bosne i Hercegovine, proizašla iz dogovora o miru tri konstitutivna naroda i potvrđena u Dejtonu.

  Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik razgovarali su i dogovorili konkretne akcije po pitanju izgradnje kompleksa Jasenovac - Donja Gradina na teritoriji Republike Srpske.

  Tagovi:
  Milorad Dodik, Vučić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga