02:40 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  13753
  Pratite nas

  Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pročitao je u Hramu Svetog Save pismo predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina kojim se obratio svim građanima Srbije.

  „Poštovani gospodine predsedniče, dragi prijatelji,

  Srdačno čestitam značajan događaj - završetak mozaičnih radova u Hramu Svetog Save.

  Samo podizanje ove veličanstvene crkve je inspirisalo i ujedinjavalo više generacija Srba koje su htele da ovekoveče sećanje na Svetog Savu, osnivača Srpske pravoslavne crkve, prvog arhiepiskopa, patriotu i prosvetitelja.

  Mozaik koji krasi Hram su stvorili srpski i ruski majstori, ta saradnja je veoma važna i simbolična posebno u kontekstu bratskog prijateljstva i duhovne bliskosti koje od davnina ujedinjuju dva naroda.

  Kao što je poznato, veliku je pažnju radovima u Hramu Svetog Save posvećivao patrijarh srpski Irinej, koji je nakon upokojenja sahranjen u kripti Hrama. Hteo bih da ponovim iskreno saučešće povodom njegove smrti.

  Molim da prenesete naiskreniju zahvalnost svima koji su doprinosili i doprinose podizanju Hrama, kao i želje sreće i blagostanja Beograđanima i svim građanima Srbije“, navedeno je u pismu ruskog predsednika koje je Lavrov pročitao.

  On je nakon čitanja pisma dodao da svi Rusi žele da on prenese najiskrenije reči saučešća povodom upokojenja patrijarha Irineja.

  „Takođe, oni pozdravljaju i upućuju čestitke Srbima povodom ovog veličanstvenog događaja", kazao je Lavrov koji je u Beograd došao nakon posete Sarajevu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Hram Svetog Save, Sergej Lavrov, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga