14:49 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  31115
  Pratite nas

  Savez Srba Slovenije uputio je Vladi Republike Slovenije formalnu inicijativu za preispitivanje mogućnosti o uvođenju registra verske i nacionalne pripadnosti.

  Predsednik Saveza Srba Slovenije, mr Vladimir Kokanović, ističe da je strateški cilj ove inicijative da se svim građanima Slovenije omogući da se slobodno izjasne o svojoj verskoj i nacionalnoj pripadnosti kao i da, ukoliko žele, taj njihov podatak bude evidentiran od strane nadležnih institucija u posebnom registru.

  „Na taj način država bi imala jasne i pouzdane podatke o verskoj i nacionalnoj strukturi stanovništva što bi moglo da posluži kao adekvatan i legitiman pravni osnov nadležnim institucijama prilikom sprovođenja i utvrđivanja rezultata popisa stanovništva“, naglašava Kokanović.

  On ističe da je izjašnjavanje o verskoj i nacionalnoj pripadnosti od strateškog značaja za srpsku zajednicu, jer bi pomoglo naporima da Srbi u Sloveniji ostvare veća prava, poput dobijanja dvojnog državljanstva i statusa nacionalne manjine.

  „Pored toga naša inicijativa ima i mnogo širi karakter jer mi insistiramo da se pravo na izjašnjavanje o verskoj i nacionalnoj pripadnosti prizna svim stanovnicima Slovenije, pa tako i samim Slovencima“, poručuje Kokanović. On očekuje od slovenačke vlade da u najskorije vreme razmotri podnetu inicijativu.

  Inicijativa je u pisanoj formi prosleđena Službi za zakonodavstvo i Kancelariji za pitanja narodnosti Vlade Republike Slovenije, saopštio je Savez Srba Slovenije. 

  U inicijativi se, između ostalog, ističe da je izjašnjavanje o verskoj i nacionalnoj pripadnosti osnovno ljudsko pravo koje pored Ustava Republike Slovenije garantuje i niz obavezujućih međunarodnih dokumenata, među kojima posebno mesto zauzimaju konvencije Ujedinjenih nacija, Evropska povelja o zaštiti ljudskih prava kao i Povelja Evropske unije o osnovnim pravima.

  Posebno se naglašava da je inicijativa u skladu sa izveštajem Odbora ministara Saveta Evrope koji su pre nekoliko meseci pozvali Vladu Slovenije da kao autohtone zajednice prizna srpsku, nemačku i hrvatsku nacionalnu zajednicu u Sloveniji.

  Tagovi:
  Slovenija, Srbi
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga