14:12 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  4545
  Pratite nas

  Novi ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić izjavio je da se nada odličnoj saradnji i partnerskom odnosu sa administracijom novog američkog predsednika Džoa Bajdena i istakao da je Srbija iskreno opredeljena za otvaranje jednog novog poglavlja u odnosima sa SAD.

  U intervjuu "Politici" Đurić je izrazio očekivanje da će i na američkoj strani naići na zainteresovanost da se odnosi Srbije i SAD dodatno unaprede kroz postojeće i eventualno neke nove okvire saradnje.

  "Ja sam u SAD, između ostalog i da bih preneo da je Srbija danas priča o uspehu, oporavku i podizanju iz pepela i želimo da Amerika sa svojim kompanijama, inovacijama, naučnom zajednicom, pa i određenim vrednostima, bude deo tog oporavka", rekao je Đurić.

  Zamoljen da prokomentariše nagađanja da bi Medlin Olbrajt mogla da se uključi u dijalog Beograda i Prištine, Đurić je rekao da Srbija nije u poziciji da bira s kim će razgovarati.

  On je ukazao na to da opredeljenje Srbije da se pronađe rešenje nije determinisano kadrovskim rešenjima u Beloj kući niti personalnim rešenjima u najvažnijim američkim institucijama, jer je Srbija otvorena za prijateljsku saradnju i izgradnju bilateralnih odnosa sa svim demokratski izabranim nosiocima vlasti u Americi.

  "Od pitanja ko će konkretno sa američke strane biti uključen u dijalog daleko je važnije pitanje da li Srbija i SAD danas imaju veći kapacitet da pronalaze zajedničke interese i grade partnerstvo nego pre dve decenije. U tom periodu svet se suštinski promenio i nadam se da će u novom geopolitičkom kontekstu naše dve zemlje biti spremne da preurede međusobne odnose na način koji će otvoriti perspektive sigurnije i bolje budućnosti. Zato ćemo svakako insistirati i na saradnji i na međusobnom uvažavanju", rekao je Đurić.

  On je konstatovao da su spoljni pritisci oduvek pratili dijalog Beograda i Prištine.

  "Ukoliko se međunarodni pritisak vrši kako bi se proces normalizacije odnosa učinio dinamičnijim, to koincidira sa interesom Srbije da se trajno otklone izvori nestabilnosti u našem regionu kako bismo mogli da još snažnije generišemo zajednički ekonomski i društveni razvoj i ubrzamo procese evrointegracija. Ali ako se pritisci vrše s ciljem oktroisanja nekih rešenja koja ne bi bila plod kompromisa i pomirenja to nikom ne može doneti sreću na duže staze", zaključio je Đurić.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  SAD, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga