21:59 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  11572
  Pratite nas

  Diplomate u Briselu skeptične su prema Kosovu i liberalizaciji viza, a kombinacija nedostatka rezultata u Prištini i nedostatka volje u EU, mogla bi da ostavi liberalizaciju viznog režima na čekanju.

  Na ovaj način prištinska „Koha“ svodi očekivanja i mogućnosti evropskog napretka Kosova tokom 2021. godine, uz konstataciju da Portugalija, predsedavajuća EU u prvih šest meseci nije stavila proširenje Unije među svoje prioritete.

  Dopisnik lista iz Brisela navodi da su sve važne odluke za funkcionisanje EU donete tokom nemačkog predsedavanja, od kojih mnoge poslednjih dana, tako da Portugaliji ne preostaje nijedan težak zadatak, osim da obezbedi pravilan početak primene odluka donetih u drugoj polovini 2020. godine.

  Kako se navodi, Portugaliji će prioritet biti promocija oporavka EU, počev od primene fonda „Evropa sledeće generacije“, od 750 milijardi evra, primena evropskog socijalnog stuba kao ključnog elementa za obezbeđivanje uspeha u klimatskim i digitalnim transformacijama u EU, kao i povećanje autonomije EU, kako bi bila manje zavisna od drugih delova sveta.

  Portugalija nije stavila proširenje EU među svoje prioritete, ali se očekuje odobravanje pregovaračkih okvira za započinjanje pregovora o članstvu sa Albanijom i Severnom Makedonijom, prenosi RTS.

  „Kad god se postavi pitanje o Kosovu, EU samo pominje proces dijaloga sa Srbijom i pomoć koju će EU pružiti Kosovu da se suoči sa pandemijom, uključujući kampanju vakcinacije protiv korona virusa. Ali čini se da je liberalizacija viznog režima zaboravljena tema u EU i pominje se samo ako se postavi pitanje o procesu“, navodi dopisnik „Kohe“.

  Dodaje se da diplomate u Briselu smatraju da je bolje što na Balkanu trenutno ne postoje velika očekivanja jer može da bude nekih pozitivnih iznenađenja, prenosi Tanjug.

  Tagovi:
  EU, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga