19:39 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 113
  Pratite nas

  Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj odbio je da prisustvuje sednici pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća u Hagu, na kojoj je trebalo da se izjasni o krivici za obelodanjivanje imena potencijalnih svedoka i žrtava u postupcima koji se vode pred tim sudom protiv nekadašnih čelnika OVK.

  Sudija je zbog toga na početku današnje sednice, konstatovao da je Nasim Haradinaj na ovaj način "učinio propust i konstatovao da se izjasnio da nije kriv".

  Advokat Nasima Haradinaja koji sednicu prati putem video-veze, preneo je sudu da svojim nepojavljivanjme pred sudom, njegov klijent protestuje zbog ophođenja prema njemu.

  Haradinaj se na prethodnom ročištu 18. decembra, pa savetu advokata, nije izjasnio o krivici po optužnici Specijalizovanog tužilaštva, ali mu je ta mogućnost bila ostavljena za danas - u zakonskom roku od 30 dana.

  Haradinaja optužnica tereti zajedno sa predsednikom tog Udruženja Hisnijem Gucatijem da je iznošenjem u javnosti tajnih podataka Specijalizovanog tužilaštva o identitetu svedoka, ugrozio postupke koji se vode protiv pripadnika OVK.

  Ročištu ne prisustvuje ni Gucati, koje je u decembru krivicu negirao.

  U nastavku ročišta održava se statusna konferencija, na kojoj će njihovi advokati i tužilaštvo diskutovati o procesnim pitanjima i obelodanjivanju dokaza, prenosi Tanjug. 

  Haradinaj je na prvom ročištu rekao sudiji da ne priznaje nadležnost tog suda, kao ni mandat Specijalizovanog tužilaštva, koje smatra odgovornim za curenje sopstvenih podataka, a koje, kako je naveo, želi da za to skine krivicu sa sebe i svali je na Kosovo.

  Haradinaju i Gucatiju sudija za prethodni postupak je krajem decembra produžio pritvor za još dva meseca.

  Dao im je rok do 1. februara da mu dostave podneske povodom novog razmatranja produženja/ukidanja pritvora koje će obaviti krajem fog meseca.

  Tagovi:
  OVK, Hag, Nasim Haradinaj
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga