15:17 01 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  5148139
  Pratite nas

  Predsednik Aleksandar Vučić primio je danas admirala Roberta Burka, komandanta Komande združenih snaga NATO u Napulju, sa kojim je razgovarao o oblicima saradnje sa NATO, u okviru politike vojne neutralnosti Srbije.

  Vučić je istakao da je, osim što je Srbija već petnaest godina član programa NATO „Partnerstvo za mir“, u proteklom periodu uspostavljen redovan dijalog predstavnika naše države sa zvaničnicima političkih i vojnih struktura alijanse, što je doprinelo jačanju međusobnog razumevanja i uzajamnog poverenja.

  S obzirom na to da je Komanda združenih snaga NATO u Napulju nadležna za KFOR, predsednik Vučić je rekao da pripadnici te misije imaju važnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti, kao i u zaštiti Srba i drugih nealbanskih zajednica na Kosovu i Metohiji.

  Vučić je istakao i važnost projekata naučno-tehnološke saradnje, kao i saradnje u drugim oblastima, a posebno u oblasti civilne zaštite i vanrednih situacija, u okviru koje smo 2018. godine bili domaćin najveće do sada organizovane vežbe sa oko 2.000 učesnika iz zemalja članica i partnera NATO, preneo je Tanjug.

  U razgovoru je istaknut značaj učešća pripadnika Vojske Srbije u međunarodnim misijama UN i EU, čime daju doprinos miru i stabilnosti različitim delovima sveta.

  Admiral Burk je istakao da NATO ceni Srbiju kao svog partnera i poštuje njenu vojnu neutralnost. On je naveo značajan broj održanih i planiranih zajedničkih aktivnosti, koji doprinose i spremnosti pripadnika Vojske Srbije. Admiral Burk je naglasio važnost Srbije za mir i stabilnost u regionu.

  Vučić je uputio pozdrave generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu i zahvalio mu na spremnosti da sasluša i razume stavove Srbije.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Robert Burk, NATO, Srbija, Aleksandar Vučić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga