14:43 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 3118
  Pratite nas

  Premijer privremenih institucija Avdulah Hoti izjavio je da će skijaški centar Brezovica "postati međunarodni centar", najavljujući investicije tokom ove godine "u sklopu Vašingtonskog sporazuma i obaveza koje je preuzelo Kosovo".

  Detaljan investicioni projekat za Brezovicu, prema rečima odlazećeg ministra ifrastrukture Arbana Abrašija, bio je predstavljen u Vašingtonu, a sporazumom je predviđeno ulaganje od oko 600.000 evra, prenose "Novosti".

  U 16 tačaka Vašingtonskog sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, Brezovica se eksplicitno ne pominje. Stavka "dodatni projekti", pod koju bi možda mogao da se podvede Ski centar, postoji u okviru tačke koja predviđa saradnju dveju strana sa američkom Finansijskom korporacijom za međunarodni razvoj i Uvozno-izvoznom bankom SAD.

  Pitanje je, međutim, da li je investicija koju Hoti najavljuje namenjena ski-centru čiji su vlasnici srpske firme ili nekome drugome?

  Prema papirima koje poseduje zvanični Beograd, Ski-centar "Brezovica" je u vlasništvu Fonda "Ineks intereksporta a.d." sa učešćem od 82,33 odsto i JP "Skijališta Srbije" sa učešćem od 17,67 odsto.

  Prištinske vlasti su 2015, podsetimo, najavile eksproprijaciju zemljišta na Brezovici sa namerom da ga izdaju u zakup stranom investitoru na period od 99 godina. Tada je Fond "Ineks intereksport" podneo žalbu vrhovnom sudu u Prištini, zahtevajući da se stavi van snage odluka o eksproprijaciji nepokretnosti u vlasništvu "Ineksa" na Brezovici. Takođe, Vlada Srbije je upozorila potencijalne investitore da je Ski-centar "Brezovica" na teritoriji AP KiM u vlasništvu Republike Srbije, kao i da je eksproprijacija ovog kompleksa - protivzakonita. Dve godine kasnije vlada u Prištini je ukinula odluku o eksproprijaciji nepokretne imovine, uz objašnjenje da je "projekat propao".

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Brezovica, Srbija, Kosovo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga