11:46 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1721
  Pratite nas

  Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu odbio je zahtev branilaca nekadašnjeg glavnog komandanta OVK i predsednika tzv. Kosova Tašima Tačija za privremeno puštanje na slobodu.

  Istu odluku je doneo i povodom zahteva branilaca Redžepa Seljimija, Kadrija Veseljija i Jakupa Krasnićija koji su zajedno sa Tačijem optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti, saopšten je danas iz tog suda u Hagu, preneo je Tanjug.

  Sudija smatra da samo pritvorom mogu da se otklone rizici od njihovog bekstva, opstrukcije postupka, uticanja na svedoke i činjenja daljih krivičnih dela, navodi se pored ostalog u odluci sudije.

  Branioci optuženih su tražili njihovo puštanje iz pritvora i odbranu sa slobode nudeći garancije da neće pobeći, tražeći zamenu pritvora za kućni pritvor i druge mere, međutim sudija smatra da to nije dovoljno.

  Tači i ostali su uhapšeni početkom novembra 2020. godine.

  Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK optuženi su za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

  U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

  Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

  U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  ratni zločini, pritvor, Hag, Hašim Tači
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga