03:13 09 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  3758
  Pratite nas

  Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će, ukoliko bude potrebno, biti pojačano prisustvo pripadnika policije u mestima na teritoriji Srbije u kojima ima migranata, kako bi se građani osećali bezbedno.

  Brnabićeva je u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanja poslanika, kazala da su u prošloj godini 903 migranta sprečena u ilegalnom prelasku srpsko-mađarske granice i istakla da Srbija i Mađarska odlično sarađuju u toj oblasti.

  „Što se tiče bezbednosti građana u opštinama i gradovima gde su prihvatni centri za migrante, MUP reaguje kada nam se obrate predstavnici lokalnih samouprava i građana“, rekla je Brnabićeva.

  Ona je tako odgovorila na pitanje šefa poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balinta Pastora o tome šta država čini da garantuje bezbednost građana, ocenjujući da je situacija u određenim područjima Srbije alarmantna.

  Pastor je rekao da u mestima Majdan i Rabe, na području opštine Novi Kneževac, uglavnom na staračkim domaćinstvima, konstantno boravi više od 500 imigranata, koji, kako je naveo, ulaze u kuće meštana i često prave štetu, a da su građani zbog toga preplašeni.

  Dodao je da je slična situacija na području Subotice, Kanjiže i mestima u zapadnobačkom okrugu.

  Brnabićeva je kazala da migranti moraju da budu u prihvatnim centrima i da oni ne žele da ostanu u Srbiji, ali da ih ne puštaju u evropske zemlje.

  „Mi se borimo koliko možemo, ali s obzirom na okolnosti dobro prolazimo zahvaljujući pripadnicima MUP-a. Ako treba da se pojača njihovo prisustvo, pojačaćemo“, dodala je premijerka.

  Na pitanje Pastora da li građani mogu da računaju na naknadu štete koju su počinili migranti, Brnabićeva je odgovorila da je Vlada Srbije tu da razgovara sa predstavnicima lokalnih samouprava i građana i da se moraju utvrditi jasni kriterijumi kako ne bi bilo zloupotreba, preneo je Tanjug.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Ana Brnabić, bezbednost, policija, migranti, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga