15:06 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  23269
  Pratite nas

  Crnogorski ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović izjavio je da nova Vlada Crne Gore pruža ruku pomirenja Srbiji, optuživši prethodnu vlast da je požurila da neposredno pred stupanje na dužnost nove vlade dodatno zategne odnose s Beogradom.

  On je za današnju Politiku rekao da je vlast koja je držala fotelju 30 godina „rušila preostale veze“ i na kraju proterala ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića.

  Radulović je, međutim dodao i da je Božović znao da se kreće „po minskom polju“ izjavama o Podgoričkoj skupštini na kojoj je 1918. godine odlučeno o pripajanju Crne Gore Srbiji, što je prethodna vlast poništila.

  „Proterivanje ambasadora je poslednja mera i nju bi trebalo izbegavati. Definitivno nije primerena zemljama koje žele da grade dobrosusedske odnose. Kao što bih možda drugačije postupio da sam tada bio ministar, tako i da sam bio na mestu ambasadora Božovića ne bih izlazio sa stavovima koji mogu biti osetljivi po unutrašnji konsenzus države domaćina“, rekao je Radulović.

  Kako je rekao, potrebno je jačati dobrosusedsku saradnju po principu suverenosti, nezavisnosti i nemešanja u unutrašnje stvari.

  „U tom smislu, treba prepoznati i poziv premijera Zdravka Krivokapića premijerki Ani Brnabić da u januaru poseti Crnu Goru, kao i moj telefonski poziv ministru Nikoli Selakoviću u drugoj nedelji mog mandata s namerom da pružim ruku i da krenemo iz početka“, rekao je Radulović.

  On je kazao i da će se vrlo rado odazvati pozivu da dođe u Beograd, čim se steknu uslovi, prenosi Tanjug.

  Tagovi:
  Srbija, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga