20:41 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  108
  Pratite nas

  Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da će se međustranački dijalog nastaviti u martu.

  Dačić je danas razgovarao sa predsednikom Spoljnopolitičkog odbora EP Dejvidom Makalisterom i preneo da su postigli načelnu saglasnost o nastavku dijaloga.

  Kako je rekao, u narednih desetak dana biće dogovorene teme, način rada i format.

  Razgovor sa Makalisterom trajao je 45 minuta, rekao je Dačić novinarima uoči sastanka Kolegijuma u Skupštini Srbije.

  Navodeći da ima i stranaka koje su parlamentarne i koje to nisu, kao i onih koje su bojkotovale izbore, a i onih koje nisu prešle cenzus, Dačić je kazao da bi trebalo sve da učestvuju u dijalogu.

  „Postoje i političke stranke koje ne žele da učestvuju u dijalogu sa predstavnicima vlasti u prisustvu stranaca, odnosno evropskih predstavnika. Ukoliko to tako i ostane, očigledno je da će morati da postoji i druga platforma za razgovore i sa drugim strankama koje nisu obuhvaćene ovim međustranačkim dijalogom“, dodao je predsednik parlamenta.

  U dijalog će se ponovo uključiti kao predstavnici Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn i Eduard Kukan, kazao je Dačić navodeći da će oni biti uključeni direktno u dijalog na terenu u Beogradu.

  I Tanja Fajon i Vladimir Bilčik će ostati vezani za dijalog, ali će zbog pandemije koronavirusa to činiti „na daljinu“.

  Predložio sam i konkretan datum – 1. mart

  Uoči sastanka Kolegijuma u Skupštini Srbije, predsednik parlamenta je kazao da se saglasio sa Makalisterom i oko toga da je centralna uloga Skupštine u smislu stvaranja poverenja u institucije i reforme.

  „Narodna skupština je spremna da organizuje nastavak međustranačkog dijaloga. Predložio sam čak i konkretan datum – 1. mart, ali videćemo da li će taj termin odgovarati svima“, kazao je Dačić.

  Razgovor sa Makalisterom trajao je 45 minuta, rekao je Dačić i naveo da mu je Makalister čestitao na tome kako se u Srbiji sprovodi vakcinacija.

  Takođe, tokom razgovora Dačić i Makalister su razgovarali i o evropskim integracijama Srbije, a kako je preneo predsednik parlamenta saglasili su se da je nastavak evropskih integracija pre svega u interesu građana Srbije.

  Makalister je pozdravio sve napore koji se ulažu u nastavak sprovođenja reformi, rad parlamenta, preneo je Dačić.

  Predsednik Skupštine Srbije je najavio i da će u toku današnjeg dana zakazati sednicu Narodne skupštine na kojoj će glavna tačka biti zakon o socijalnoj karti, a koja će biti održana za sedam dana – u utorak, 9. Februara, prenosi RTS.

  Tagovi:
  dijalog, Ivica Dačić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga