18:44 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1443711
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i zamolio ga da pomogne da što pre dobijemo dodatne količine ruske vakcine. On je, takođe, naglasio da će Srbija, uz pomoć stručnjaka iz Rusije, izgraditi postrojenja i samostalno proizvoditi vakcine.

  Vučić i Putin su konstatovali da su Srbija i Rusija i u proteklom periodu, obeleženom teškoćama koje je doneo korona virus, potvrdile visok stepen međusobnog razumevanja i prijateljstva.

  Vučić je zahvalio predsedniku Putinu za podršku u borbi protiv koronavirusa, a posebno za isporuku vakcine Sputnjik V, jer je doprinela tome da naša zemlja prednjači u vakcinaciji stanovništva, saopštila je Služba za saradnju mdijima predsednika.

  On je, takođe, naglasio da će Srbija, uz pomoć stručnjaka iz Rusije, izgraditi postrojenja i samostalno proizvoditi vakcine.

  Dvojica državnika su konstatovali da prijateljstvo Srbije i Rusije niko ne može da sruši, a da su odnosi dveju zemalja stabilni i da idu uzlaznom linijom.

  Oni su u dugom prijateljskom razgovoru, razmotrili čitav spektar tema koje pokrivaju oblasti bilateralne saradnje, kao i regionalne i međunarodne situacije.

  Vučić je zahvalio na nepokolebljivoj ličnoj podršci predsednika Putina teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i na aktivnoj podršci ruske države po pitanju Kosova i Metohije.

  „Rusija razume naše napore da obezbedimo mir i stabilnost u regionu i spremnost Srbije za dijalog i kompromis kao jedini način za rešavanje otvorenih pitanja", rekao je Vučić.

  Vučić je potvrdio da Srbija namerava da dalje razvija strateške odnose sa Rusijom i konstatovao da su mogućnosti za ekonomsku saradnju mnogo veće od iskorišćenih.

  On je, stoga, rekao da posebnu pažnju treba usmeriti na povećanje robne razmene, završetak tekućih i pokretanje novih zajedničkih energetskih i infrastrukturnih projekata i dalje jačanje saradnje u oblasti tehnološkog razvoja i inovacija, kao i vojno-tehničke saradnje.

  Predsednik Putin je, s tim u vezi, istakao značaj rada Međuvladine mešovite komisije za saradnju, nvodi se u saopštenju.

  Vučić je naglasio važnost gasovoda Balkanski tok, koji doprinosi energetskoj stabilnosti Srbije.

  Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost predsedniku Putinu na poruci koju je ministar Lavrov pročitao u Hramu Svetog Save.

  Ruski predsednik Vladimir Putin preneo je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da se Rusija zalaže za nalazak „uravnoteženog rešenja“ za kosovsko pitanje, a koje treba da odobri i Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, saopšteno je danas Moskvi.

  „Ruska strana potvrdila je svoj principijelan stav o nalaženju uravnoteženog rešenja koje bi trebalo da odobri Savet bezbednosti UN“, navodi se u saopštenju Kremlja, objavljenom nakon telefonskog razgovora dvojice lidera.

  U saopštenju Kremlja napominje se da Srbija može da računa na podršku Rusije u rešavanju ovog, kao i drugih ključnih pitanja.

  Tagovi:
  Sputnjik, Putin, Vučić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga